Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κρέμονται από τα… χείλη του Τραμπ

Τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το αν θα επιβάλει δασμούς έως 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων στις ΗΠΑ περιμένουν με… κομμένη την ανάσα οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως!

Η περίοδος των 180 ημερών που είχε οριστεί από τον ίδιο τον Τραμπ για την επανεξέταση του θέματος έληξε. Και πλέον άπαντες περιμένουν να μάθουν τι έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν αποκλείεται ο Αμερικανός πρόεδρος να επιλέξει να παρατείνει την περίοδο χάριτος. Δεν αποκλείεται όμως και να ανακοινώσει τους δασμούς που θα επιβάλει στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Δασμοί που σύμφωνα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα κοστίσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν δραματικά τις τιμές των αυτοκινήτων.

«Θα λάβω μια απόφαση αρκετά σύντομα. Ενημερώθηκα πλήρως και θα λάβω μια απόφαση αρκετά σύντομα», δήλωσε ο Τραμπ την Τετάρτη. Μέχρι να υπογράψει την απόφασή του, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο.

Στελέχη μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών δήλωσαν στο Reuters ότι πιστεύουν πως ο Τραμπ δεν θα επιβάλει νέους δασμούς σε αυτοκίνητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία ή αλλού εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε την έρευνά της για τα ξένα αυτοκίνητα τον Μάιο του 2018 και πριν από έξι μήνες ο Τραμπ συμφώνησε με έρευνα της κυβέρνησης ότι κάποια εισαγόμενα αυτοκίνητα και φορτηγά «αποδυναμώνουν την εσωτερική μας οικονομία» και απειλούν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια, αλλά δεν κατονόμασε συγκεκριμένα οχήματα ούτε εξαρτήματα.

Η καθυστέρηση στους δασμούς θα μπορούσε να μεταθέσει το ζήτημα έως τα μέσα της προεκλογικής εκστρατείας του 2020 και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι δυσκολότερο για τον Τραμπ να επιβάλει υψηλούς δασμούς σε ένα σημαντικό καταναλωτικό προϊόν πιο κοντά στις εκλογές.

Οι δασμοί ίσως να μην είναι απαραίτητοι, είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες, πάντως, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος. Αξιωματούχοι της ΕΕ επίσης περιμένουν ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει μια εξάμηνη καθυστέρηση.

Στις 17 Μαΐου, ο Τραμπ ανέβαλε την απόφαση για τους δασμούς για έως 180 ημέρες ενώ έδωσε εντολή στον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ