Απειλεί με πόλεμο ο Ακάρ: Θα κάνουμε στην Κύπρο ό,τι κάναμε και το ‘74


Εκτός ελέγχου το καθεστώς Ερντογάν – Κλιμακώνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και εκφοβίζουν με νέο Αττίλα – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Εκβιασμοί, απειλές, τακτική προκλήσεων και διπλωματία των κανονιοφόρων. Αυτή είναι η πολιτική που έχει επιλέξει το καθεστώς Ερντογάν για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Το… πρωτοπαλίκαρο του Ερντογάν, ο προκλητικός υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, με ένα νέο πολεμικό μανιφέστο επιτίθεται στην Κύπρο και απειλεί με νέο Αττίλα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας συμμετείχε στην τελετή επετείου για την ίδρυση του Ψευδοκράτους της «Βόρειας Κύπρου», όπου αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως «η Τουρκία υποστηρίζει πως στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, η αρμοδιότητα των θαλάσσιων περιοχών, η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ισότιμη διανομή του φυσικού πλούτου θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών. Από την αρχή υποστηρίζουμε αυτό».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απέκλεισε το ενδεχόμενο της άρσης των εγγυήσεων στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού. «Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα και την Αγγλία είναι εγγυήτρια χώρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και είμαστε αποφασισμένοι όπως και χθες έτσι και σήμερα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας στα πλαίσια αυτά. Ελπίζουμε πως η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν να ενεργούν, σεβόμενες το διεθνές δίκαιο, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονιάς» πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό ο Ακάρ δεν δίστασε να επιλήσει ξανά με πόλεμο την Κύπρο: «Όπως δεν σιωπήσαμε πριν 45 χρόνια και απαντήσαμε και κάναμε αυτό που πρέπει στα βάσανα που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των αδελφών μας», συμπλήρωσε.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς με τις απειλές θέλει να κερδίσει μερίδιο από το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη συνεργασία με την ηγεσία της Κύπρου είναι σε ετοιμότητα για να δώσουν ηχηρή απάντηση στο καθεστώς Ερντογάν, αν τολμήσουν να ξεπεράσουν την «κόκκινη γραμμή».

Οκτάι: Κακομαθημένοι οι Ελληνοκύπριοι λόγω ΕΕ – Συνεχίζουμε κανονικά τις γεωτρήσεις

«Η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και σεισμικές έρευνες», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, υποστηρίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε κάθε ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Οκτάι, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα για να παραστεί στα χθεσινά πανηγύρια για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους είχε συναντήσεις με τον «πρόεδρο» της βουλής των κατεχομένων, Τεμπερουκέν Ολουτζάι και τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ.

AP_19088709161532.jpg
Οκτάι: Κακομαθημένοι οι Ελληνοκύπριοι λόγω ΕΕap

Όπως μεταδίδει το philenews.com στα κατεχόμενα, κατά τις συναντήσεις του, ο κ. Οκτάι υποστήριξε πως η Toυρκία και οι Τουρκοκύπριοι άδραξαν όλες τις ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού αλλά η ελληνοκυπριακή στάση απέτρεψε κάθε ευκαιρία, επειδή «είναι κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ».

Σημείωσε ότι η Τουρκία θα στηρίζει πάντοτε το κατοχικό καθεστώς, προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά θα επιζητεί τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για σύσταση κοινής επιτροπής, η οποία, όπως είπε, απερρίφθη από τους Ελληνοκύπριους και πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις γεωτρητικές και τις σεισμικές δραστηριότητες.

«Και το Γιαβούζ και το Φατίχ θα συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο», ανέφερε.

«Η διεθνής κοινότητα θα δει ότι δεν θα μας επηρεάσουν διεθνείς απειλητικές αποφάσεις και η Τουρκία δεν θα αφήσει κανέναν να παραβιάσει τα συμφέροντα των Τουρκοκύπριων», επεσήμανε.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε πως παραμένουν ανοικτοί στην ιδέα του χώρου κοινής συμβίωσης στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των πόρων και στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι δεν καλωσορίζουν διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ουλουτζάι είπε πως ο «τουρκοκυπριακός λαός», κατά την έκφρασή του, μαζί με την Τουρκία, θα αγωνίζεται για να λάβει τη θέση του στη διεθνή κοινότητα.

Εκφράζοντας την ευχή το φυσικό αέριο να αποτελέσει εργαλείο συμφιλίωσης αντί σύγκρουσης, ο κ. Ολουτζάι κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να δώσει θετική απάντηση στην πρόταση των Τουρκοκύπριων.

Για την Τριμερή του Βερολίνου ευχήθηκε να υπάρξει συμφωνία επί των όρων αναφοράς και να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για το θέμα του φυσικού αερίου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ