Πολυτεχνείο: Μαζικά συλλαλητήρια για την επέτειο της εξέγερσης


Ειρηνικά και πολύ μαζικά ήταν τα συλλαλητήρια στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 46 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία όπου και διαλύθηκαν.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο, με την πορεία του να ξεκινά λίγο μετά τις 17:00 από την Ομόνοια και να καταλήγει στις 19:30 έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Στην αρχή, και ενώ οι συγκεντρωμένοι ήταν στα Χαυτεία επικράτησε ένταση με το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε σταθεί μπροστά στην μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ, το οποίο διαμαρτυρήθηκε καθώς όπως έλεγαν τα μέλη του έδινε την εικόνα πως είναι η “κεφαλή”.

Μετά από μικρή ένταση το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας απομακρύνθηκε και πήγε πιο μπροστά, μακρυά από την πορεία του ΚΚΕ και έκαναν πορεία αυτόνομα.

Η μαζικότητα της πορείας του ΚΚΕ φάνηκε χαρακτηριστικά έξω από την Αμερικανική πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές του ΚΚΕ περνούσαν επί μισή ώρα!

Τα συνθήματα τη σημερινής πορείας ήταν υπέρ του αγώνα για την ελευθερία αλλά και ενάντια «στην πολιτική που οδηγεί το λαό στην φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό».

Επικεφαλής της πορείας ήταν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ το «παρών» έδωσαν κι αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος αλλά και χιλιάδες κόσμου εργαζόμενοι, εργάτες και συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού -που προηγήθηκε- για τη σημερινή επέτειο.

Μαζική ήταν και η πορεία που είχε γίνει λίγο πριν από άλλα κόμματα, οργανώσεις και φορείς, η οποία ξεκίνησε στις 16:00 από την πλατεία Κλαυθμώνος. Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974Ένταση με τον ΣΥΡΙΖΑ και έξω από την πρεσβεία

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε έχοντας δίπλα του τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, και άλλα στελέχη του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πορείας βρέθηκε στο μπλοκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα αποχώρησε. Ωστόσο, φτάνοντας το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην αμερικάνικη πρεσβεία αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές που είχαν παραμείνει έξω από την πρεσβεία ενώ κάποιοι άλλοι πέταξαν μπουκάλια νερό εναντίον τους. Η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα χωρίς να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. ΠολυτεχνείοΠολυτεχνείο

Στην πρώτη γραμμή του μπλοκ του ΜέΡΑ25 ήταν ο γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ