Ποιος είναι ο δικός σου τύπος;


Ο διαβήτης απoτελεί ένα κυρίαρχο παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας καθώς περίπου το 50% των ασθενών δεν επιτυγχάνουν επαρκή ρύθμιση του σακχάρου του αίματός τους.

Για τη βελτίωση της αντιμετώπισης του διαβήτη, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται κάθε ασθενής ως μοναδικός, καθώς η συνολική κατάσταση υγείας του, ο τρόπος ζωής του, το επάγγελμά του μπορούν να επηρεάσουν τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Ένα άτομο με διαβήτη που εργάζεται σε πρωινό ωράριο με χειρονακτική εργασία χρειάζεται διαφορετικό θεραπευτικό σχήμα από ένα άτομο που εργάζεται βραδινό ωράριο ή έχει συνταξιοδοτηθεί ή έχει καθιστική εργασία.

Όπως ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός, αντίστοιχα μοναδική πρέπει να είναι και η θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη του!

Τα τελευταία χρόνια, η θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη έχει απομακρυνθεί από το παραδοσιακό μοντέλο ταξινόμησης της νόσου, καθώς η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο τύποι διαβήτη. Τα παραδοσιακά μοντέλα που υπαγορεύουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει μόνο ενήλικες, ενώ ο διαβήτης τύπου 1 μόνο παιδιά δεν είναι πλέον ακριβή, καθώς και οι δύο μορφές της νόσου είναι δυνατό να παρουσιαστούν και στις δύο ηλικιακές ομάδες.

Χάρη σε αυτές τις ανακαλύψεις, έχουμε επαναπροσδιορίσει τη φροντίδα που προσφέρουμε στα άτομα με διαβήτη. Ακριβώς όπως κάθε άτομο είναι ξεχωριστό, αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι και η φροντίδα υγείας που λαμβάνει1. «Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι θεραπείας. Η ίδια ινσουλίνη ενδέχεται να δρα με διαφορετικό τρόπο στο σώμα σας απ’ ό,τι στο δικό μου» εξηγεί ο Δρ. Felipe Lauand από την ερευνητική ομάδα του Διαβήτη της Sanofi. Η εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε μοναδικό ασθενή, τον βοηθάει να ελέγχει καλύτερα τον διαβήτη του στην καθημερινότητα του και να έχει την ποιότητα ζωής που ο ίδιος επιθυμεί.Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) στην Ελλάδα

O ΣΔ είναι η συνηθέστερη χρόνια μεταβολική διαταραχή που επηρεάζει το 6-10% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως2. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από ΣΔ περίπου 1.000.000 άνθρωποι, λαμβάνοντας υπόψη και τους αδιάγνωστους3.

Ο αριθμός των ατόμων με ΣΔ στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ ο ΣΔΤ1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους [http://emeno.gr/]- στοιχεία της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας (Ε.ΜΕ.ΝΟ)4. Ιδιαίτερα ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός ότι και ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες, νέους ακόμα και παιδιά, ακολουθώντας παράλληλη πορεία μαζί με την αύξηση της παχυσαρκίας στη χώρα μας4.

Ο ανεπαρκής γλυκαιμικός έλεγχος σχετίζεται με μακροχρόνιες μάκρο- και μίκρο- αγγειακές επιπλοκές. Τα άτομα με διαβήτη που δεν πετυχαίνουν καλή ρύθμιση του σακχάρου τους, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές5 όπως είναι:Καρδιαγγειακή νόσοςΑμφιβληστροειδοπάθειαΝευροπάθειαΝεφροπάθειαΠεριφερειακή αγγειακή νόσοςΗ σημασία της καλής γλυκαιμικής ρύθμισης

Η καλή γλυκαιμική ρύθμιση και η ευελιξία στις θεραπευτικές αποφάσεις είναι οι στόχοι της σύγχρονης αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη, με σκοπό την αποφυγή μακροχρόνιων επιπλοκών1. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συχνό αυτοέλεγχο του σακχάρου αίματος και επαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη σχετικά με τη φαρμακευτική τους αγωγή και τη σωστή προσαρμογή-τιτλοποίηση των δόσεων σε όσους λαμβάνουν ινσουλίνη, στην ενδεδειγμένη διατροφή και στην τακτική άσκηση συμβάλλοντας έτσι ώστε οι τιμές σακχάρου αίματος να διατηρούνται για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται εντός φυσιολογικών ορίων.  Συνεπώς, καλή γλυκαιμική ρύθμιση σημαίνει και μακρόχρονη ποιότητα ζωής.

Η Sanofi δραστηριοποιείται στο πεδίο του διαβήτη εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και έχει δημιουργήσει σήμερα μια εξατομικευμένη προσέγγιση φροντίδας υγείας για τα άτομα με διαβήτη. Στη Sanofi, πιστεύουμε ότι η φροντίδα της υγείας πρέπει να είναι τόσο μοναδική όσο εσύ. Με εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες και ολοκληρωμένες θεραπευτικές λύσεις, στοχεύουμε στο να στηρίζουμε τα άτομα με διαβήτη προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις φροντίδας για όλους όσους ζουν με διαβήτη.

Στη Sanofi, πιστεύουμε στον ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΥΠΟ! Ενημερώσου στο sanofi.grInzucchi, S.E., et al., Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2015: A Patient-Centered Approach: Update to a Position Statement of the American Diabetes Association and the European Association for the Study of Diabetes. Diabetes Care, 2015. 38(1): p. 140-149.WHO, Global Report on Diabetes,Geneva 2016https://www.who.int/diabetes/country-profiles/grc_en.pdf?ua=1http://emeno.gr/https://diabetes.org/diabetes/complications

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ