Τουρκία: Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP σκέφτεται να αποσύρει τους βουλευτές του


Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP στην Τουρκία. εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο.

Ο λόγος που το κόμμα HDP ετοιμάζεται να προβεί σε αυτή την κίνηση είναι η ολοένα και αυξημένη πίεση που αντιμετωπίζει από την κυβέρνηση στην Τουρκία καθώς και ως μια πράξη διαμαρτυρίας για το γεγονός πως έχουν εκδιωχθεί 24 δήμαρχοι του τους τελευταίους τρεις μήνες.

Βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί αξιωματούχοι του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα συγκεντρωθούν στην Άγκυρα τη Τετάρτη για να συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο καθώς και τις μετέπειτα κινήσεις τους.

Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Τουρκία ο αναπληρωτής πρόεδρος του HDP, Σαρουχάν Όλουτς που ανέφερε επίσης πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον της απομάκρυνσης των δημάρχων μας σε κάθε βήμα. Μία από τις ερωτήσεις που θα απαντήσουμε είναι αν θα αποσύρουμε τους βουλευτές μας από το Κοινοβούλιο».

Ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση κατηγορούν το HDP πως έχει δεσμούς με την οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), κάτι που οδήγησε στην άσκηση διώξεων σε βάρος χιλιάδων μελών και ορισμένων ηγετών του. Το HDP πάντως αρνείται ότι έχει δεσμούς με το PKK.

Οι δήμαρχοι του HDP στο υπό κουρδική πλειοψηφία νοτιοανατολικό τμήμα στην Τουρκία απομακρύνθηκαν τους τελευταίους μήνες για φερόμενες συνδέσεις με τρομοκρατία.

Οι πρώην συμπρόεδροι του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή από το 2016 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, ενώ άλλα στελέχη κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατία, λόγω των δεσμών, που υποστηρίζει η κυβέρνηση πως έχουν, με το ΡΚΚ.

Το HDP είναι το μοναδικό κόμμα με θέση στο κοινοβούλιο στην Τουρκία που ήταν αντίθετο στην επίθεση στη βορειοανατολική Συρία η οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ