Η ιστορία του θρυλικού Caffe Greco που απειλείται με λουκέτο λόγω ενοικίου


Με λουκέτο απειλεί το υψηλό ενοίκιο το ιστορικό Caffe Greco, που ίδρυσε το 1760, ο Έλληνας Νικόλα ντέλλα Μανταλένα, στην καρδιά της Ρώμης, μετατρέποντάς το σε στέκι διασημοτήτων, καλλιτεχνών, πολιτικών, βασιλέων, αλλά και σημείο αναφοράς των Ιταλών, και όσων επισκέπτονται την ιταλική πρωτεύουσα.

Είναι το café που, έγραψε ιστορία, λόγω των επώνυμων πελατών του, από τον βασιλιά Λουδοβίκο της Βαυαρίας και τον Πάπα Λέων ΙΓ’ μέχρι τον Γκαίτε, τον Σαντάλ και τον Ίψεν, καθώς και την Όντρεϊ Χέπμπορν και τον Γκρέγκορι Πεκ, που το 1953 γύρισαν σκηνές για τη χολιγουντιανή ταινία «Διακοπές στη Ρώμη».

Όπως διαρρέει από τον ιταλικό Τύπο, η αγορά του real estate στη γείτονα χώρα έχει ακριβύνει και οι ιδιοκτήτες του café, Κάρλο Πελεγκρίνι και Φλάβια Λότσι, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα καταβάλουν 22.000 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα, τώρα το Ισραηλίτικο Νοσοκομείο Ρώμης, στο οποίο ανήκει το ακίνητο, τους ζητά να καταβάλουν 120.000 ευρώ. Αν και οι ιδιοκτήτες του Caffe Greco είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για να κρατήσουν ανοιχτό το ιστορικό καφέ, ωστόσο όπως δηλώνουν στα Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης «το ποσό που μας ζητούν είναι αστρονομικό».

Έτσι, οι δύο πλευρές δεν έχουν ανανεώσει ακόμα το μισθωτήριο συμβόλαιο. Το Caffe Greco, βρίσκεται σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, τη βία Κοντότι και πολύ κοντά στην Πιάτσα ντι Σπάνια. Όπως σχολιάζουν παράγοντες της κτηματαγοράς, εκεί τα ενοίκια είναι πανάκριβα και ορισμένες φορές αστρονομικά.  Ωστόσο, λόγω της εμπορικής κίνησης που εμφανίζει η περιοχή, η ζήτηση για τα μισθωτήρια είναι αυξημένη και μάλιστα, ήδη ξένοι επενδυτές, έχουν κάνει πρόταση για να μισθώσουν το ακίνητο, που στεγάζει το Caffe Greco.

Το μέλλον του ιστορικού καφέ απασχολεί έντονα και την ιταλική κοινωνία, καθώς όπως αναφέρει εκπρόσωπος του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, «η λειτουργία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική αυτή τοποθεσία, συνεπώς και η μεταφορά των έργων τέχνης, των επίπλων ιστορικής αξίας και του υπερπολυτελούς εξοπλισμού του καφέ σε κάποιο άλλο σημείο, θεωρείται σχεδόν αδύνατη για πρακτικούς και νομικούς λόγους».

Στο ντεκόρ του καταστήματος πρωταγωνιστούν τα μάρμαρα και τα σκαλισμένα έπιπλα, καθώς και οι πίνακες με την υπογραφή των μεγαλύτερων ζωγράφων. Σταθμός στην ιστορία του αποτέλεσε ο Αύγουστος του 1953, όταν το Υπουργείο Δημόσιας Εκπαίδευσης της Ιταλίας, με ειδικό διάταγμα, κήρυξε το Caffe Greco ως “τόπο ιστορικού και εθνικού ενδιαφέροντος“.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ