Βρανίτσκι: Να ψηφίζουν στην Αυστρία και οι μετανάστες


«Θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται πολλά χρόνια εδώ και πληρώνουν φόρους», υποστηρίζει ο πρώην Καγκελάριος Βρανίτσκι.

Μια ρηξικέλευθη πρόταση καταθέτει ο για 11 χρόνια καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι: Την παροχή δικαιώματος ψήφου στις εθνικές εκλογές στους ξένους που ζουν στη χώρα του. Κι αυτό τη στιγμή που ο πριν σχεδόν ενάμιση μήνα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς θριάμβευσε στις εκλογές, αυξάνοντας μάλιστα τα ποσοστά του, ενώ ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που έκλεισε τα σύνορα της χώρας του κατά την “έκρηξη” του μεταναστευτικού.

Ωστόσο ο πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Φραντς Βρανίτσκι δεν διστάζει να πάει “κόντρα στο ρεύμα”.  Απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα “εάν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας δεν έχει και το στρατηγικό πρόβλημα ότι οι ξένοι, σε μεγάλο μέρος μετανάστες, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου”, ο Βρανίτσκι τονίζει ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικές πραγματικότητες και ότι “θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται πολλά χρόνια εδώ και πληρώνουν φόρους, και αυτό θα πρέπει να γίνει ακόμη και εάν αυτοί δεν έχουν την (αυστριακή) υπηκοότητα”.

Ο Βρανίτσκι, σε μακρά συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, αναφέρεται ακόμη στους λόγους που κατά τη γνώμη του η Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε κάμψη, όχι μόνον στην Αυστρία, αλλά και πανευρωπαϊκά. Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως ο απλός πολίτης συχνά δεν ξαναβρίσκει πλέον τον εαυτό του στην πολιτική της, και πως τόσο στην Αυστρία όσο και στα άλλα ευρωπαϊκά αδελφά κόμματα υπάρχει η τάση να εκτιμούνται ως αυτονόητες οι επί ολόκληρες δεκαετίες εκλογικές επιτυχίες τους και όταν αυτές πλέον δεν υπάρχουν, να καταφεύγουν σε παλιά εργαλεία.

“Όμως οι απαντήσεις από το παρελθόν δεν ισχύουν πλέον σε έναν κόσμο, ο οποίος αλλάζει πολύ βιαστικά, από την ψηφιοποίηση μέχρι το μεταναστευτικό κύμα”, αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Φραντς Βρανίτσκι, προσθέτοντας πως οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να στραφούν προς αυτούς τους απλούς πολίτες, να τους εξηγήσουν τον αλλαγμένο κόσμο και να προσπαθήσουν να τους πάρουν μαζί τους.

Απορρίπτοντας τη θέση πως, λόγω του ότι η Σοσιαλδημοκρατία κατέκτησε το κράτος ευημερίας αυτή είναι πλέον περιττή, επισημαίνει ότι το κοινωνικό κράτος έχει επιτευχθεί, μπορεί όμως να χαθεί και πάλι, ενώ υπάρχουν φαινόμενα όπου η ευημερία είναι μικρή, όπως δείχνουν τα παραδείγματα από την παιδική φτώχεια μέχρι τις ανάρμοστες και κρίσιμες εργασιακές συνθήκες.

Ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας και στα προηγούμενα χρόνια της κρίσης είχε επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της χώρας μας, περνά αρκετούς μήνες κάθε χρόνο στην Κρήτη, όπου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες έχει σπίτι στην Ιεράπετρα, χαρακτηρίζοντας ως “ονειρώδη” τη χρονική περίοδο που βρίσκεται εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό, πως σε παλαιότερη αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Φραντς Βρανίτσκι προειδοποιούσε εμμέσως πλην σαφώς πως: “Οι εταίροι μπορούν να ζητούν από τους Έλληνες να καταβάλουν προσπάθειες εφόσον και οι ίδιοι οι εταίροι είναι πρόθυμοι να τους υποστηρίξουν πραγματικά”.

“Πρέπει να σκεφθούμε μαζί με τους Έλληνες, για τους Έλληνες, για να τους δώσουμε μια προοπτική για το μέλλον, γιατί δεν μπορεί να τίθενται μόνον όροι τους οποίους αυτοί θα πρέπει να εκπληρώσουν, αλλά πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησης αναπτυξιακών μέτρων και υποστήριξης προγραμμάτων στην Ελλάδα για το μέλλον”, τόνιζε ο Βρανίτσκι.

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ