Η Βόρεια Κορέα αδειάζει τον Τραμπ. «Ενδιαφερόμαστε μόνο για διαπραγματεύσεις ουσίας»

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συνεχίζει να κομπάζει, ωστόσο η Βόρεια Κορέα δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται για την διεξαγωγή συνομιλιών χωρίς ουσία με τις ΗΠΑ. Ελάχιστη η πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών παρά τις συνεχείς συναντήσεις.

Η Βόρεια Κορέα μάλιστα απαίτησε τον τερματισμό αυτού που αποκαλεί ως εχθρική πολιτική, αν οι ΗΠΑ επιθυμούν την διεξαγωγή του διαλόγου.

Το συγκεκριμένο σχόλιο έγινε από τον υψηλόβαθμο Βορειοκορεάτη αξιωματούχο Κιμ Κιέ Γκουάν, ο οποίος έχει ασκήσει τα καθήκοντα του υφυπουργού των Εξωτερικών, μετά το κάλεσμα που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ την Κυριακή προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να “ενεργήσει γρήγορα,” αφήνοντας να εννοηθεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας νέας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Κιμ Κιέ Γκουάν σε δήλωσή του προς το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA είπε ότι είδε την ανάρτηση του προέδρου Τραμπ στο Twitter, αλλά ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί, παρά τις τρεις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ των δύο ηγετών από τον Ιούνιο του 2018.

“Δεν ενδιαφερόμαστε στην διεξαγωγή τέτοιων συνομιλιών, οι οποίες δεν προσφέρουν κάτι σε εμάς,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

“Καθώς δεν κερδίζουμε κάτι, δεν κάνουμε ένα δώρο στον Αμερικανό πρόεδρο, για το οποίο θα μπορεί να κομπάζει, αλλά θα πρέπει να αποζημιωθούμε για τις επιτυχίες για τις οποίες υπερηφανεύεται ότι επέτυχε,” είπε ο Κιμ Κιέ Γκουάν.Για δεύτερη φορά «στόχος» ο Τραμπ

Είναι η δεύτερη φορά, σε χρονικό διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας που δηλώσεις αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας στοχεύουν άμεσα στον Τραμπ, ενώ τέτοιες κινήσεις απέφευγε μέχρι πρόσφατα η Πιονγιάνγκ και κυρίως μετά την έναρξη ενός μη παραγωγικού διαλόγου το 2018.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης που έχει προηγούμενα ηγηθεί στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον “δεν πρέπει να ονειρεύεται διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση [της Κορεατικής Χερσονήσου] πριν εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της,” κάνοντας μία προφανή αναφορά στις αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, αλλά και στην εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ, τα ΜΜΕ στην Βόρεια Κορέα είχαν αναφέρει χθες ότι ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την διεξαγωγή αεροπορικών ασκήσεων για δεύτερη φορά, μέσα σε τρεις ημέρες, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα αποφάσισαν να αναβάλλουν τις κοινές αεροπορικές ασκήσεις τους, ώστε να διευκολύνουν τις συνομιλίες αποπυρηνικοποίησης με την Βόρεια Κορέα.

Τόσο οι ΗΠΑ και όσο και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν προχθές ότι θα προχωρήσουν στην ακύρωση των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων (Combined Flying Training Event) σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την στάσιμη προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης έντασης με την Βόρεια Κορέα.

Οι ασκήσεις έχει προγραμματιστεί να υποβιβαστούν σε ηπιότερα σενάρια από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ περιλαμβάνουν την εξομοίωση εναέριων αποστολών μέσω της υλοποίησης σεναρίων εναέριας μάχης. Στην διεξαγωγή τους συμμετείχε απόρρητος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, αλλά και τη Νότια Κορέα, ώστε να δοκιμάζεται ο πραγματικός ρυθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας για την πραγματοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων.

Χθες, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ανέφερε ότι ο Κιμ επέβλεψε μία εκπαίδευση αερομεταφερόμενων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του (με την συμμετοχή και ειδικών δυνάμεων).«Αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μία άσκηση χωρίς προειδοποίηση»

Σύμφωνα με το αναφερόμενο πρακτορείο ειδήσεων ο Κιμ “είπε είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μία άσκηση χωρίς προειδοποίηση, με την εξομοίωση των συνθηκών πραγματικού πολέμου” για “την βελτίωση της προετοιμασίας” των στρατιωτικών μονάδων της Βόρειας Κορέας.

Το Σάββατο το KCNA ανέφερε ότι ο Κιμ παρακολούθησε “έναν διαγωνισμό μαχητικής ικανότητας” μεταξύ ιπταμένων της πολεμικής αεροπορίας της χώρας του, αλλά και αξιωματικών της αντιαεροπορικής άμυνας.

Μία φωτογραφία του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Rodong Sinmun” τον παρουσίασε να χαμογελάει, ενώ βρίσκεται μεταξύ πιλότων μαχητικών αεροσκαφών της Βόρειας Κορέας.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο Κιμ επέβλεψε τις ασκήσεις ή αν αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά την ίδια ημέρα.

Δεν υπήρξε κάποια αναφορά για τις ΗΠΑ ή τη Νότια Κορέα στις δημοσιογραφικές αναφορές του KCNA.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε προχθές στο Twitter, στέλνοντας ένα άμεσο μήνυμα στον Κιμ, “Πρέπει να ενεργήσεις γρήγορα και να υπάρξει συμφωνία” με τις ΗΠΑ και να κλείσει [η συμφωνία] “Θα σε δω σύντομα!”

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ