Νέα δικαστική απόφαση «βόμβα» αναγνωρίζει έντοκα αναδρομικά σε δημοσίους υπαλλήλους -Ποιους αφορά


Δικαστική απόφαση – «βόμβα» – Επιστρέφονται χρήματα σε 300.000 δημοσίους υπαλλήλους έντοκα. 

Πρωτοποριακή δικαστική απόφαση αναγνωρίζει τόκους 5 ετών (2015-2019) στα ποσά που είχαν λάβει αναδρομικά τον Δεκέμβριο του 2018, όλοι οι ένστολοι και οι υπάλληλοι των Ειδικών Μισθολογίων.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου να διεκδικήσουν αναδρομικά «αποζημιωτικού χαρακτήρα» για μία πενταετία αντί των τριών ετών που ορίζει ο νόμος.

Πόσοι απόστρατοι δικαιούνται επιστροφή πενταετίας

Παρόμοιες αγωγές που ενδεχομένως να επισπευσθούν και να δικαιωθούν χωρίς χρονοτριβή μετά την απόφαση-σταθμό της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περίπου άλλους 11.000 απόστρατους, που ήταν ήδη συνταξιούχοι το 2000 και το 2002 και στερήθηκαν τις αυξήσεις που έπρεπε να πάρουν στις συντάξεις τους.

Τα ποσά που διεκδικούνται από τη λίστα των 11.000 αποστράτων ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ.

Ήδη, από το Γενικό Λογιστήριο συγκεντρώνονται στοιχεία για το ακριβές ύψος των επιστροφών, πιθανώς με σκοπό την επίλυση του ζητήματος στο επόμενο διάστημα.

Πρωτοποριακή δικαστική απόφαση εκδόθηκε χθες από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (αριθ. 14545/2019, Τμήμα 24ο)

Αναγνωρίζει την υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλλει σε όλους τους ένστολους υπαλλήλους (στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.ά.) καθώς και σε όλους τους υπαλλήλους των Ειδικών Μισθολογίων (πανεπιστημιακοί, ιατροί ΕΣΥ κ.ά.) τον νόμιμο τόκο ύψους 6% επί των ποσών που είχαν λάβει σε υλοποίηση αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών και την κατάργηση των Δώρων του ν. 4093/2012 για τους ένστολους υπαλλήλους και τον Δεκέμβριο του 2018, βάσει του ν. 4575/2018, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταβάλει εφάπαξ το κεφάλαιο που διεκδικούσαν.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γνωστό εργατολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Αλέξη Μητρόπουλο «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλειψε να τους καταβάλλει και τους τόκους που αναλογούσαν στα ποσά που τους χορηγήθηκαν. Η μεγάλη νομολογιακή σημασία τής υπ’αριθ. 14545/2019 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας έγκειται και στο γεγονός ότι διατάσσεται τώρα το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει και τους τόκους επί των ποσών που χορήγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα για μία ολόκληρη πενταετία (από τον Μάιο του 2015 έως και 30-4-2019), αλλά και μέχρις ολοσχερούς εξοφλήσεως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο το διατακτικό της υπ’αριθ. 14545/2019 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας ορίζει ότι:

«Δέχεται την αγωγή, κατά τα λοιπά, ήτοι ως προς το παρεπόμενο αίτημα επιδίκασης τόκων στους λοιπούς ενάγοντες. Αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγομένου να καταβάλει σε καθέναν από τους ενάγοντες αυτούς το ποσό του οφειλόμενου νόμιμου τόκου επί του ειδικότερα αιτηθέντος με την αγωγή για καθέναν από αυτούς κεφαλαίου, υπολογιζομένου (του ως άνω τόκου) με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής (στις 05.05.2015) και μέχρι τις 30.04.2019, κατά το άρθρο 21 του από 26.06/10.07.1944 β.δ. και από 01.05.2019 μέχρι την ολοσχερή εξόφληση, με επιτόκιο υπολογιζόμενο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 45 παρ. 1 του ν. 4507/2019.».

Όπως εξηγεί ο κ. Μητρόπουλος «γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση που εκτιμάται ότι αφορά περίπου 300.000 χιλιάδες υπαλλήλους, υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και μισθοδοτούμενοι με Ειδικά Μισθολόγια».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, κ. Αλέξης Μητρόπουλος χαιρετίζει την έκδοση της απόφασης και συγχαίρει τον εξαιρετικό συνεργάτη της κ. Χάρη Μπουκουβάλα που με τη νομική του κατάρτιση και πληρότητα συνέβαλε στην έκδοση αυτής της πρωτοποριακής νομολογιακά απόφασης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ