Γερμανία: Τα μέλη του SPD ξεκίνησαν να ψηφίζουν για τη νέα ηγεσία του κόμματος


Τους νέους επικεφαλής τους που για πρώτη φορά θα είναι ένα δίδυμο άνδρα- γυναίκας εκλέγουν σήμερα τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Γερμανία.

Τα 425.630 μέλη του SPD έχουν διορία ως τις 29 Νοεμβρίου να εκλέξουν διαδικτυακά ή με επιστολή μεταξύ των δύο διδύμων που έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 30 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο.

Το δίδυμο που είναι φαβορί, καθώς βρέθηκε πρώτο στον πρώτο γύρο με 22,8%, είναι αυτό που αποτελείται από τον αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς, και την βουλευτίνα Κλάρα Γκέιβιτς.

Το άλλο δίδυμο αποτελείται από δύο πεπειραμένους βουλευτές που ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στο ευρύ κοινό: τον Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς, που ηγείται της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, και της Σάσκια Έσκιν, που συμμετέχει στη μάχη κατά της ακροδεξιάς.

Θα πρόκειται για το πρώτο δίδυμο που εκλέγεται στην ηγεσία του SPD, του πιο παλιού γερμανικού κόμματος, που ιδρύθηκε το 1890.

Ο Σολτς και η Γκέιβιτς τάσσονται υπέρ της παραμονής των Σοσιαλδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ως το τέλος της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης το 2021.

Ωστόσο ο Σολτς, που θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία αν εκλεγεί, τονίζει ότι αυτός ο μεγάλος συνασπισμός θα πρέπει να είναι «ο τελευταίος»

Το άλλο δίδυμο είναι πιο επικριτικό απέναντι στη συμμετοχή του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό, χωρίς ωστόσο να προωθεί ανοικτά τον τερματισμό της συμμαχίας αυτής.

Τα μέλη του SPD θα κληθούν να διευθετήσουν το θέμα αυτό στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, από τις 6 ως τις 8 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ