Ο Ερντογάν απείλησε τον Τραμπ: Άλλαξε στάση με τα F-35, αλλιώς…


Νέα ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις πυροδοτούν οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως εάν δεν αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα της συμμετοχής της χώρας του στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, τότε η Άγκυρα θα αναζητήσει εναλλακτικές για να καλύψεις τις αμυντικές ανάγκες της.

«Είπαμε στον Τραμπ ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τους S-400. Συμφωνήσαμε να επιλύσουμε το ζήτημα. Για ακόμη μία φορά του εξήγησα πως προσεγγίσαμε την αγορά των S-400 και εκείνος αναγνώρισε την αθωότητά μας. Για άλλη μία φορά μίλησα για την αδικία που συντελείται στο πλαίσιο του προβλήματος για τα F-35. Δεν είμαστε πελάτες, αλλά συνεταίροι. Έχουν ήδη πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια. Εάν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα αρχίσουμε μεσοπρόθεσμα να αναζητούμε εναλλακτικές», υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το δίκτυο Sputnik.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως προβάλει ενστάσεις ως προς την αγορά των S-400 που έκανε η Άγκυρα, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι ασύμβατο με τα στάνταρ ασφαλείας του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις των νέων, πέμπτης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Ουάσιγκτον κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει τη σχετική συμφωνία με την Τουρκία και, αντ’ αυτής, να προμηθευτεί το πυραυλικό σύστημα Patriot από τις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, προσθέτοντας ότι η χώρα θα τίθετο οριστικά εκτός του προγράμματος έως τα τέλη Μαρτίου του 2020.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη συμφωνία της με την Ρωσία. Ωστόσο, ακόμη και μετά την παράδοση του πρώτου φορτίου με τμήματα και εξαρτήματα των S-400, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέχισαν να απευθύνουν έκκληση προς την Άγκυρα να μη θέσει σε λειτουργία το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ