Κολαστήριο για δημοσιογράφους η Τουρκία – «Χαστούκι» του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου


Περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι παραμένουν κρατούμενοι σε φυλακές στην Τουρκία τονίζει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία δεν έχει βελτιωθεί παρότι έχει περάσει ένας χρόνος από την άρση του μέτρου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανέφερε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ), την Τρίτη (19.11.2019).

Η Άγκυρα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Έκτοτε, 150.000 δικαστές, ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί, κρατικοί λειτουργοί, και άλλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για φερόμενους δεσμούς τους με το δίκτυο FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο το τουρκικό καθεστώς κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος.Τουρκία: Τουλάχιστον 77.000 άνθρωποι στην φυλακή, αναμένοντας να δικαστούν…

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, με κατηγορίες που κυρίως σχετίζονται με τρομοκρατία, τόνισε το ΙΡΙ σε μια νέα έκθεσή του. Πρόσθεσε πως ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων έπεσε από τους 160 που ανερχόταν.

“Πίσω από αυτούς τους αριθμούς βρίσκεται μια ιστορία σκανδαλωδών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων, με δεκάδες δημοσιογράφους να κρατούνται με πολύ σοβαρές κατηγορίες περί τρομοκρατίας, επί μήνες, κάποιες φορές για χρόνια, σε αναμονή δίκης, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς επίσημη απαγγελία κατηγοριών”, σημείωσε το ΙΡΙ.

Δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν “ως αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης, πολιτικά υποκινούμενης καταστολής εναντίον των MME”, υπογραμμίζει η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου, προσθέτοντας πως η Τουρκία κατέχει “δίχως αμφιβολία” την πρώτη θέση παγκοσμίως στην φυλάκιση δημοσιογράφων εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν την έκθεση…

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ