Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Μία ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά (vid)


Αν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον σήμερα, ας αναλογιστούμε πώς φέρεται η κοινωνία μας στα παιδιά μας.

20 Νοεμβρίου 1954 – Θεσπίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου 1989, ο ΟΗΕ εγκρίνει τη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Σήμερα, εν έτη 2019 και παρόλο που έχουν περάσει είκοσι χρόνια, έρευνες αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των κακοποιημένων παιδιών στη χώρα μας αυξάνεται καθημερινά, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, τα χρόνια δηλαδή της κρίσης.

Σύμφωνα με το vice.com, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά και από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, έδειξε ότι 1 στα 5 παιδιά έχει πέσει θύμα κακοποίησης μία φορά στη ζωή του. Μάλιστα, τα αγόρια είναι μεγαλύτερα θύματα σωματικής κακοποίησης και τα κορίτσια, μεγαλύτερα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι δράστες είναι άνδρες, ηλικίας άνω των 30 ετών και «υπεράνω πάσης υποψίας», καθώς το 70% έως 90% ανήκουν στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη έρευνα που αποδεικνύει την αύξηση των περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Τον Φεβρουάριο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δημοσίευσε έρευνα που πραγματοποίησε, σύμφωνα με την οποία 229 παιδιά, ηλικία από 9 μηνών έως 17 ετών έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία 2005-2015. Το 19,8% από αυτά ήταν ηλικίας 13-18 ετών, το 36,3% ηλικίας έως 12 ετών, ενώ το 13,9% παιδιά προσχολικής ηλικίας ή και μικρότερα.

Δεκάδες παιδιά κακοποιούνται καθημερινά γύρω μας. Πολλές φορές μπορεί να κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια μας επειδή θεωρούμε ότι κάτι που συμβαίνει στην οικογένεια στο διπλανό διαμέρισμα, δεν μας αφορά. Δεν είναι όμως έτσι. Τα παιδιά είναι το μέλλον και πρέπει όλοι μαζί και όπως μπορεί ο κάθε ένας από εμάς, να τα προστατεύουμε και να τα φροντίζουμε.

Τέσσερα χρόνια πριν, οι μαθητές της Τετάρτης Δημοτικού ενός σχολείου στα Χανιά έφτιαξαν το παρακάτω υπέροχο βίντεο με ζωγραφιές. Ένα βίντεο που αξίζει να δείτε:

πηγή: Mothersblog.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ