Θρίλερ στην Κύπρο: Το κατασκοπευτικό βαν παρακολουθούσε και τα Κατεχόμενα; – Τι αναφέρει η Hurryiet


Αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί του τουρκικού τύπου ότι το υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό βαν, που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία και εντοπίστηκε στη Λάρνακα, φέρεται να πραγματοποιούσε ελέγχους και στα Κατεχόμενα.

Οι παρακολουθήσεις του ισραηλινού βαν, σύμφωνα με την Hurryiet, περιλαμβάνουν και τα Κατεχόμενα, ειδικά στη Λευκωσία η οποία είναι μοιρασμένη πόλη και σε περιοχές κοντά στα “σύνορα”. Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι η ημερομηνία ίδρυσης της εν λόγω ισραηλινής εταιρείας του στη Λάρνακα το 2011 συμπίπτει με την ημερομηνία που υπογράφηκε η συμφωνία μυστικών υπηρεσιών πληροφόρησης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Στο δημοσίευμα της Hurryiet, αναφέρεται ότι το 2010 το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για διαμοιρασμό της ανατολικής Μεσογείου με την Κύπρο. Το 2011 ο τότε Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες επισκέφθηκε την Κύπρο και υπέγραψε συμφωνία μυστικών υπηρεσιών πληροφόρησης με τον τότε Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια. Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι ο Σιμόν Πέρες είχε επισκεφθεί τότε και τον τότε ηγέτη του ΔΗΣΥ και νυν Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Έρευνες από τις Αρχές και η απάντηση της εταιρείας

Το Σάββατο οι κυπριακές Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση του υπερσύγχρονου βαν. Σύμφωνα με το newsbomb.com.cy, ο αρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε ότι ο ίδιος έδωσε οδηγίες για διερεύνηση του θέματος ενώ, όπως ανέφερε, υπήρχε υπόνοια για διάπραξη κάποιων ποινικών αδικημάτων σε σχέση με το νόμο περί απόρρητου και προσωπικής επικοινωνίας. Όπως δήλωσε, μετά από την έκδοση ενταλμάτων, έγινε έρευνα στα υποστατικά της εταιρείας αλλά και του συγκεκριμένου οχήματος με αποτέλεσμα το βαν να κατασχεθεί και να μεταφερθεί στο Αρχηγείο της Αστυνομίας όπου συνεχίζονται οι έρευνες. Μάλιστα, η Αστυνομία σε συνεργασία με το Τελωνείο διερευνά το πώς έχει εισαχθεί ο εξοπλισμός.

Απάντηση σε όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας έδωσε μέσω του δικηγόρου τους η εταιρεία Ws Wispear, στην οποία ανήκει το βαν που κατασχέθηκε. «Η Ws Wispear απορρίπτει όλες τις κατηγορίες που μεταδίδει ο κυπριακός Τύπος και είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι κατηγορίες πολύ σύντομα θα απορριφθούν. Η εταιρεία σέβεται και ακολουθεί τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ζήτημα έχουν επιληφθεί οι δικηγόροι της εταιρείας» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Αυτό είναι το υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό φορτηγάκι

Εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας είναι το όχημα τύπου βαν που «κόβει» βόλτες στους δρόμους της Λάρνακας και έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, από απόσταση 500 μέτρων.

Το νέο απόκτημα είναι ενός Ισραηλινού πρώην μυστικού πράκτορα, ο οποίος δραστηριοποιείται πλέον στον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας υπηρεσίες κατασκοπείας σε κράτη και διεθνείς φορείς.

Τηλεοπτικό συνεργείο του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου Forbes, συνάντησε τον Ισραηλινό στην έδρα του και κατέγραψε καρέ-καρέ τη διαδικασία παρακολουθήσεων, η οποία περιλαμβάνει υποκλοπή ηχητικών συνδιαλέξεων, γραπτών κειμένων και άλλων ηλεκτρονικών δεδομένων.

Ενώπιον του πρώην κατασκόπου τίθενται ερωτήματα αναφορικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή δύο τουλάχιστον θυγατρικών εταιρειών του ιδίου σε υποθέσεις όπως ο θάνατος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, την παρακολούθηση Ισραηλινού αξιωματούχου στο Λονδίνο και την παρακολούθηση κρατικών αξιωματούχων της Νιγηρίας.

Ο δημοσιογράφος παρέμεινε στη Λάρνακα για δύο ημέρες και παρακολούθησε από κοντά όλα τα στάδια λειτουργίας της εταιρείας του Ισραηλινού.

Με πληροφορίες alphanews.live/cyprus – Forbes

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ