ΟΠΕΚ: Παρατείνονται οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του αναμένεται να προτείνουν την παράταση αναφορικά με τις ισχύουσες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι τα μέσα του 2020.

Παράλληλα η Ρωσία, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, στηρίζει την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας για σταθερές τιμές του αργού πετρελαίου ενώ η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco στο χρηματιστήριο.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συνεδριάζει στις 5 Δεκεμβρίου στην έδρα του στη Βιέννη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες με άλλη συμμαχία πετρελαιοπαραγωγών, με επικεφαλής τη Ρωσία, μια συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+. Οι σημερινές μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου ισχύουν έως τον Μάρτιο του 2020.

Στις 5 Δεκεμβρίου η Σαουδική Αραβία όπως όλα δείχνουν θα ανακοινώσειτην τελική τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Aramco, που το Ριάντ ελπίζει να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η τιμή του πετρελαίου εκείνη τη χρονική στιγμή πιθανόν θα είναι κρίσιμη για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο, η οποία αναμένεται γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Μέχρι στιγμής έχουμε δύο βασικά σενάρια: είτε θα συνεδριάσουμε τον Δεκέμβριο και θα παρατείνουμε τις σημερινές μειώσεις έως τον Ιούνιο, είτε θα παραπέμψουμε την απόφαση στις αρχές της επόμενης χρονιάς, θα συναντηθούμε πριν από τον Μάρτιο για να δούμε πώς φαίνεται η αγορά και θα παρατείνουμε τις μειώσεις έως τα μέσα του έτους», δήλωσε πηγή από τον ΟΠΕΚ.

«Είναι πιο πιθανό να παρατείνουμε τη συμφωνία τον Δεκέμβριο προκειμένου να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στην αγορά. Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου, θέλουν μια στήριξη στις τιμές λόγω της αρχικής δημόσιας προφοράς (της Aramco)».

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιανουάριο μια συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές του αργού πετρελαίου, που αυτή τη στιγμή κινούνται γύρω στα 62 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ