Λιθουανία: «Μαύρο» σε 9 ρωσόφωνους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τη λειτουργία εννέα ρωσόφωνων τηλεοπτικών καναλιών απαγόρευσε η Λιθουανία, την Παρασκευή (22.11.2019).

Ο λόγος της απόφασης από τη Λιθουανία να ρίξει “μαύρο” στους 9 ρωσόφωνους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε έναν από τους ιδιοκτήτες τους, που συνδέεται με το Κρεμλίνο.

Το 2014 οι Βρυξέλλες συμπεριέλαβαν τον πολυεκατομμυριούχο Γιούρι Κοβάλτσουκ στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

“Αυτά τα εννέα κανάλια απαγορεύονται στη Λιθουανία επειδή ένας από τους ιδιοκτήτες τους (…) ο Γιούρι Κοβάλτσουκ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ, ως εμπλεκόμενος στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Ίβαρς Άμπολινς, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της Λιθουανίας (NEPLP).

Τον περασμένο Ιανουάριο το NEPLP είχε απαγορεύσει να εκπέμπει στη χώρα για τρεις μήνες το ρωσικό κανάλι Rossiya RTR, επειδή κρίθηκε ότι προπαγάνδιζε το μίσος και διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις για την Ουκρανία.

Η σημερινή απαγόρευση αφορά ρωσόφωνα κανάλια που μεταδίδουν ταινίες και ψυχαγωγικό πρόγραμμα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη ρωσόφωνη μειονότητα της Λιθουανίας που αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ