Θαλασσινό νερό για καθαρές μυτούλες και πιο υγιή μωράκια


Ένα μωράκι με βουλωμένη μυτούλα δεν είναι ένα χαρούμενο μωράκι! Η ρινική συμφόρηση μπορεί να του προκαλέσει έντονη δυσφορία, αφού το εμποδίζει να αναπνεύσει, να φάει και να κοιμηθεί.

Πιο σημαντικό ακόμα από την ευεξία των λιλιπούτειων φίλων μας είναι η προστασία της υγείας τους.

Οι ρινικές κοιλότητες αποτελούν το κύριο σημείο εισόδου, μέσω της αναπνοής, για τους ιούς και τα βακτήρια που έχουν ως στόχο το αναπνευστικό σύστημα. Ενώ αυτό ισχύει για μικρούς και μεγάλους, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχοντας ένα «ανώριμο» ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα, που δεν είναι σε θέση να επιτελεί τον πλήρη αμυντικό του ρόλο, είναι πιο συχνά επιρρεπή στην εμφάνιση κρυολογημάτων, πολύ δε περισσότερο σε περιβάλλοντα όπως ο παιδικός σταθμός, όπου τα νοσήματα μεταδίδονται εύκολα.

Από τη στιγμή που ο ιός του κρυολογήματος εισέλθει στις ρινικές κοιλότητες μπορεί, εάν δεν εμποδιστεί, να εξαπλωθεί:

Στο αυτί, οδηγώντας σε ωτίτιδες,
Στα ιγμόρεια, προκαλώντας ιγμορίτιδα,
Στο λάρυγγα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρινοφαρυγγίτιδας ή λαρυγγίτιδας,
Στους βρόγχους και στα βρογχιόλια, όπου μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα ή βρογχιολίτιδα.
Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε τα μικρά μας αγγελούδια;
Οι παιδίατροι, συνιστούμε τον καθημερινό ρινικό καθαρισμό ως ένα από τα σημαντικότερα μέσα πρόληψης. Ιδανικό για τον σκοπό αυτό είναι το θαλασσινό νερό, το οποίο περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε ωφέλιμα συστατικά που δρουν ευεργετικά τόσο στο ρινικό βλεννογόνο όσο και στην επιτάχυνση της επούλωσης.

Ένας φυσικός και ασφαλής τρόπος, λοιπόν, για να προλάβουμε το «μπούκωμα», το κοινό κρυολόγημα και περαιτέρω επιπλοκές στο μωρό, από την πρώτη κιόλας ημέρα της γέννησης, είναι κάνοντας καθημερινά ρινικές πλύσεις με ισότονο θαλασσινό νερό, τα οφέλη του οποίου είναι πολλά και σημαντικά, όπως αποδεικνύουν οι κλινικές μελέτες καθώς:

Βοηθά το μωρό να αναπνέει καλύτερα, μειώνοντας τη ρινική συμφόρηση.
Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου του μωρού κατά τη διάρκεια κρυολογήματος.
Μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών (όπως ωτίτιδα, βρογχιολίτιδα).
Μειώνει την πρόσληψη φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, αποσυμφορητικά και βλεννολυτικά.
Μειώνει τις μέρες ασθένειας και βελτιώνει την κατάσταση της υγείας του μωρού
Επειδή, ωστόσο, τα πιο πολλά μικρά παιδιά δεν είναι και τόσο συνεργάσιµα στον καθαρισµό της µύτης τους, έχουν κάνει την εµφάνισή τους στην αγορά ειδικές, εύχρηστες συσκευές σε μορφή spray που εφαρμόζουν τέλεια στα βρεφικά ρουθουνάκια και προσφέρουν ήπιο ψεκασμό για εύκολο, γρήγορο και ανώδυνο καθαρισµό, επιτρέποντας στο αγγελούδι σας να αναπνεύσει και πάλι ελεύθερα, µέσα σε λίγα µόνο λεπτά!

Αυτό που πρέπει να προσέξει ο γονιός είναι το ρύγχος να είναι εργονομικά σχεδιασμένο για τα ευαίσθητα ρουθουνάκια, να είναι μαλακό και εύκαμπτο, η φιάλη να εγγυάται τη διατήρηση αποστειρωμένου διαλύματος μέχρι την ημερομηνία λήξης και να είναι άθραυστη, και τέλος η δόση ψεκασμού να είναι ήπια, χωρίς προωθητικά αέρια, για να περιορίσει τυχόν αίσθημα δυσφορίας στο βρέφος.

Οι οδηγίες χρήσεις είναι απλές :

Καθαρίζουμε τα χέρια μας
Έχουμε κοντά μας το spray θαλασσινού νερού και κάτι για να σκουπίσουμε τη μυτούλα του μωρού
Ξαπλώνουμε το μωράκι σε μια άνετη θέση. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να τοποθετήσουμε μια πετσέτα γύρω από τα ποδαράκια του για να το κρατήσουμε στη θέση του.
Είναι επίσης σημαντικό να του μιλάμε γλυκά κατά τη διαδικασία για να το κάνουμε να νιώσει άνετα.

Γέρνουμε το κεφαλάκι του στη μια πλευρά κρατώντας το σε οριζόντια θέση ώστε να μην γύρει προς τα πίσω και να αποφύγουμε να τρέξει το διάλυμα στο λαιμό του

Τοποθετούμε απαλά το ρύγχος στο ρουθουνάκι του, πιέζουμε και ψεκάζουμε για 2-3 δευτερόλεπτα
Γυρίζουμε το κεφαλάκι από την άλλη πλευρά και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθουνάκι

Μετά από λίγο το διάλυμα αρχίζει να βγαίνει από το αντίθετο ρουθούνι δείχνοντας ότι η μυτούλα είναι πια απόλυτα καθαρή!

Σκουπίζουμε το μωράκι και στο τέλος πλένουμε το ρύγχος με χλιαρό νερό και το στεγνώνουμε επιμελώς για να είναι έτοιμο για την επόμενη φορά.

Επιμέλεια: Ηλίας Γ. Χαραμαρας, Παιδίατρος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ