Καιρός: Ο Γηρυόνης είναι εδώ με σφοδρές καταιγίδες


Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο Γηρυόνης φέρνει σφοδρές καταιγίδες, αλλά και χαλάζι. Αναλυτική πρόγνωση από τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο. Πότε αναμένεται να βελτιωθεί ο καιρός. Ο Γηρυόνης έφτασε και ο καιρός αγριεύει σταδιακά σε όλη τη χώρα. Ο καιρός θα παρουσιάσει έντονα φαινόμενα από απόψε και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο. Μιλώντας στο NewsΙt.gr, ο κ. Καλλιάνος ανέφερε ότι θα ξεσπάσουν ισχυρές βροχές στις δυτικές περιοχές της χώρας, ενώ περίπου τα μεσάνυχτα τα έντονα φαινόμενα θα κινηθούν ανατολικότερα.“Προς τα μεσάνυχτα, θα έχουμε δυνατές βροχοπτώσεις και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, από την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά μέχρι την Εύβοια, την Αττική, περιοχές της Θεσσαλίας και την κεντρική Μακεδονία. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα με κατά τόπους ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις πιθανότατα και νοτιάδες οι οποίοι θα ενισχυθούν προς τα μεσάνυχτα σε πολλές περιοχές, όχι μόνο του Αιγαίου αλλά και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας”.Γηρυόνης: Η τρίτη φάση της κακοκαιρίας

Ο κ. Καλλιάνος επισημαίνει ότι η τρίτη φάση της κακοκαιρίας “Γηρυόνης” θα είναι από το πρωί της Δευτέρας (25.11.2019) μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όπου στις περιοχές κυρίως της ανατολικής και της βόρειας Ελλάδας θα έχουμε ισχυρές καταιγίδες και μπόρες μεγάλης διάρκειας. Δηλαδή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

“Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι πέρα από τους ισχυρούς νοτιάδες, θα έχουμε ισχυρές βροχές και γενικώς ένα δύσκολο καιρικό κοκτέιλ. Ίσως έχουμε περιορισμό στα θαλάσσια δρομολόγια τόσο στο Ιόνιο στην πρώτη φάση όσο και στο Αιγαίο σε δεύτερη φάση”. Καιρός: Πότε θα βελτιωθεί

Σύμφωνα με την πρόγνωση του γνωστού μετεωρολόγου, ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά από την Τρίτη. Θα παραμείνουν κάποια υπολείμματά του με κάποιες τοπικές μπόρες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και σε νησιωτικές περιοχές, αλλά θα είναι εξασθενημένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Ακούστε την αναλυτική πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου στο NewsIt.grΤι να προσέξετε

Σε επιφυλακή είναι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης που θα παρουσιάσει ο καιρός. Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, συγκάλεσε το πρωί εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας για τον καλύτερο συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών. Πλέον όλες οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή έχοντας μεριμνήσει για τους καθαρισμούς των ρεμάτων και σε συνεργασία με τους Δήμους.
Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος με επείγουσα ανακοίνωση, λόγω της κακοκαιρίας Γηρυόνης ενημερώνει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 η ώρα το πρωί.

Click4more: Καιρός – Γηρυόνης: Πού θα βρέξει περισσότερο

Γίνεται έκκληση προς όλους τους πολίτες να ενημερώνονται για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια εκδήλωσής τους και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας, όπως:Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τουςΝα αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Δείτε τη πορεία του Γηρυόνη στο βίντεο που ακολουθεί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ/ Βίντεο από meteo

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ