Τι κάνετε το σαββατοκύριακο πριν από τον Μαραθώνιο;


Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος μετράει πλέον αντίστροφα. Η τελευταία εβδομάδα πριν από τη μεγάλη δρομική γιορτή της Αθήνας πρέπει να κυλήσει σωστά, προκειμένου να φτάσετε στη μεγάλη μέρα με γεμάτες μπαταρίες σωματικά και πνευματικά.

Η προετοιμασία…
Κάθε άνθρωπος που ετοιμάζεται να τρέξει σε έναν Μαραθώνιο 42.195 χλμ. είτε είναι επαγγελματίας αθλητής, είτε ερασιτέχνης δρομέας είναι δεδομένο ότι χρειάζεται να έχει κάνει μια μεγάλη και μακροχρόνια προετοιμασία μηνών.

Ξεκινώντας την προσπάθεια, οι στερήσεις είναι αρκετές και οι ώρες προπόνησης πολλές. Και όταν πλησιάζει η μεγάλη στιγμή, είναι πολύ εύκολο κάποια μικρά λάθη να σας «γυρίσουν» πίσω.

Κυρίως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πριν από τον μεγάλο αγώνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σώμα και το μυαλό. Μην κάνετε πράγματα που θα επηρεάσουν την ψυχολογία σας και θα «κάψουν» το προηγούμενο διάστημα της προετοιμασίας σας. Μην ζορίζετε τα πόδια σας. Δεν θα σας βοηθήσει σε τίποτα μια γρήγορη διαδρομή ή ένα long run 7 μέρες πριν τα 42.195.

Τι θα φάτε
Το τι θα φάτε μια εβδομάδα πριν από τον αγώνα παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι κι αλλιώς οι δρομείς γνωρίζουν ότι τουλάχιστον τις τελευταίες 4-5 ημέρες, οφείλουν να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή για να γεμίζουν τις ενεργειακές αποθήκες τους και παράλληλα να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό τους.

Έτσι, λοιπόν, είναι καλό να αποφύγετε ένα τεράστιο σάντουιτς με πολλά λιπαρά, ανεξάρτητα αν στην προπόνηση θεωρείτε ότι θα το «κάψετε». Είναι δεδομένο ότι για τον οργανισμό σας θα λειτουργήσει αρνητικά και θα μειώσει την επίδοσή σας. Καλό είναι να επιλέξετε να φάτε υγιεινά πιάτα με υδατάνθρακες και λαχανικά.

Καλό θα ήταν επίσης να περιορίσετε τα σνακ. Πατατάκια, γαριδάκια και γενικότερα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά, δεν πρέπει να μπαίνουν στο διαιτολόγιό σας. Αν είστε κουρασμένος προτιμήστε ένα κομμάτι πικρής σοκολάτας ή φρούτα.

Δραστηριότητες
Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τα… πόδια σας όσο μπορείτε. Αφού έχετε κάνει πολύ προπόνηση, δεν χρειάζεται να περπατάτε ή να κάνετε δραστηριότητες που θα κουράσουν τα πόδια σας ή ακόμα μπορούν να σας επιφέρουν κάποιον τραυματισμό. Υπάρχουν και άλλα πράγματα για να διασκεδάσει κανείς. Καθίστε σε ένα παγκάκι και δείτε το ηλιοβασίλεμα, αράξτε στο μπαλκόνι και διαβάστε ένα βιβλίο. Χαλαρώστε…

Αυτοσυγκέντρωση
Συγκεντρωθείτε στο στόχο σας που δεν είναι άλλος από τον αγώνα και μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Κάντε πρόγραμμα. Τι ώρα θα ξυπνήσετε την ημέρα του αγώνα, τι θα φάτε. Πως θα έχετε φτιάξει τα πράγματά σας. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε και το αποτέλεσμα θα φανεί στην επίδοσή σας.

Kαλό Σαββατοκύριακo, καλή προπόνηση…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ