Κομισιόν: Πρώτη επικύρωση των 27 νέων επιτρόπων – Αρνήθηκε να διορίσει υποψήφιο η Βρετανία

Τα κράτη μέλη επικύρωσαν σήμερα τον κατάλογο των 27 υποψηφίων για τον σχηματισμό της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτήν δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Βρετανίας, και ο κατάλογος αυτός θα υποβληθεί μεθαύριο, Τετάρτη, σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κατάλογος για την νέα Κομισιόν υιοθετήθηκε από τους υπουργούς της ΕΕ σήμερα το πρωί, ενώ τίθεται ζήτημα νομιμότητας της μελλοντικής Κομισιόν υπό την προεδρία της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο ενός Brexit που έχει αναβληθεί για τα τέλη Ιανουαρίου.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ, η Κομισιόν και οι 27 υπενθύμισαν στο Λονδίνο πως ο διορισμός ενός υποψηφίου εντάσσεται στις υποχρεώσεις του.

Όμως η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε, επικαλούμενη έναν βρετανικό κανονισμό που προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν οφείλει να προχωρεί σε διορισμούς σε θέσεις αυτού του τύπου στη διάρκεια της περιόδου που προηγείται εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 12 Δεκεμβρίου.

Το Συμβούλιο (των κρατών μελών) «έλαβε γνώση» του γεγονότος ότι δεν προτείνεται Βρετανός υποψήφιος, όμως «αυτό δεν μπορεί να υπονομεύσει την κανονική λειτουργία της Ένωσης και των θεσμών της και συνεπώς δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στον διορισμό της επόμενης Επιτροπής», υπογραμμίζεται στο κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα το πρωί.

Για να προστατευθούν νομικά οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τη νέα Επιτροπή, η Κομισιόν είχε από την πλευρά της ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου για μη τήρηση των υποχρεώσεών του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βασίζεται σε γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει πως ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να επικαλείται εσωτερικές νομικές προβλέψεις για να δικαιολογεί μη τήρηση των υποχρεώσεών του που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ