Παιδιά και τρόπος μεταφοράς τους με αυτοκίνητο

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όλα τα νεογνά να βρίσκονται σε καθισματάκι που κοιτά ανάποδα/προς τα πίσω ξεκινώντας από την πρώτη διαδρομή από το μαιευτήριο προς το σπίτι. Όλα τα βρέφη ή μικρά παιδιά θα είναι καλό να βρίσκονται σε ανάποδα καθίσματα, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα αυτό γίνεται, μέχρι να φτάσουν το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος ή ύψος του κατασκευαστή του καθίσματος.

Η παλαιότερη οδηγία ήθελε τα παιδιά να κάθονται ανάποδα/προς τα πίσω έως τα 2 έτη και μετά να κάθονται προς τα μπρος στα συνηθισμένα μεγαλύτερα καθίσματα. Αυτός όμως πλέον δεν θεωρείται πια ο ασφαλέστερος τρόπος:

Οι γονείς χαίρονται την στιγμή που το παιδί τους γυρνά το κάθισμα από τα πίσω/ανάποδα, προς τα μπρος. Εμείς όμως θέλουμε οι γονείς να εξισορροπήσουν κατάλληλα αυτή τους την προσμονή και να την αλλοιώσουν. Ευτυχώς οι κατασκευαστές έχουν πλέον διαθέσει στην αγορά μοντέλα που επιτρέπουν το κάθισμα να μένει ανάποδα έως και τα +25 κιλά κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν πλέον μετά τα 2 έτη να είναι  σε αυτή τη θέση. Το καλύτερο είναι να κρατήσετε το παιδί σας να κοιτά προς τα πίσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτός είναι ακόμα και μετά τα 2 έτη ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς.

Η ανωτερότητα των ανάποδων καθισμάτων στο θέμα της ασφάλειας είναι γνωστή εδώ και χρόνια:

Η γνώση για το ότι τα ανάποδα παιδικά καθίσματα είναι η καλύτερη επιλογή ακόμα και μέχρι την σχολική ηλικία υπάρχει εδώ και πάνω από δέκα έτη και αυτό οφείλεται σε έρευνες που έχουν γίνει σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου τα ανάποδα καθίσματα χρησιμοποιούνται σε παιδιά αυτών των ηλικιών εδώ και πολλά χρόνια.

Γιατί τελικά είναι καλύτερο το ανάποδο παιδικό κάθισμα;

Η θεωρία, οι έρευνες, αλλά και η πράξη μέσω crash test σημειώνουν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων με αυτοκίνητο, αυτό που επιβαρύνεται στο σώμα του παιδιού είναι ο αυχένας και το κεφάλι, εξαιτίας της ορμής με την οποία αυτό τραβιέται σε μια σύγκρουση μακριά από το σώμα του παιδιού, το οποίο είναι δεμένο στο κάθισμα που κοιτά προς τα εμπρός.

Το ανάποδο παιδικό κάθισμα διασφαλίζει ότι η ορμή μιας μετωπικής σύγκρουσης θα σπρώξει όλο το σώμα του παιδιού απλώς πάνω στην πλάτη του παιδικού καθίσματος, προστατεύοντας έτσι όλο το σώμα και τον αυχένα/κεφάλι, με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Είναι πολύ θετικό ότι επιτέλους δόθηκε οδηγία από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία για το ότι τα ανάποδα παιδικά καθίσματα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος μεταφοράς παιδιών, όχι μόνο μέχρι την ηλικία των 2 ετών αλλά όσο το επιτρέπει ο κατασκευαστής του καθίσματος.

Πιστεύουμε ότι δεν θα αργήσουν τέτοιες οδηγίες και από άλλες χώρες ενώ ελπίζουμε να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα σύντομα. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν ελάχιστες επιλογές ανάποδων καθισμάτων ή είναι εξαιρετικά ακριβές – κάτι που δεν ισχύει στο εξωτερικό, όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερη γκάμα καθισμάτων που βλέπουν προς τα πίσω, ενώ υπάρχουν απευθείας καθίσματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από 6 μηνών έως 4-5 ετών (25 κιλά), έτσι ώστε ο γονέας να χρειαστεί όσο το δυνατόν λιγότερα καθίσματα.

Τι γράφει η οδηγία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής ;

Η ΑΑΠ  σημειώνει ότι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς ενός παιδιού είναι να κοιτάει ανάποδα, προς τα πίσω, για όσο μεγαλύτερο διάστημα αυτό γίνεται και το επιτρέπει ο κατασκευαστής του καθίσματος που έχετε. Δηλαδή, ανακοινώνει ότι είναι καλύτερο να κοιτάει το κάθισμα του παιδιού προς τα πίσω, από ότι να το γυρνούν οι γονείς σε μικρή ηλικία πχ και από 2 ετών προς τα μπρος.

Τι ισχύει τώρα;

Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα καθίσματα που υπάρχουν στο εμπόριο, για παιδιά ηλικίας 1-2 ετών ή 12 κιλών+ κοιτούν προς τα εμπρός.

Η ΑΑΠ αυτό που λέει εμμέσως είναι ότι πλέον, αυτός ΔΕΝ είναι πια ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς!

Αντίθετα ο ασφαλέστερος είναι να κοιτά ανάποδα και για πολύ μεγαλύτερη ηλικία από ότι απλώς τα 2 έτη.

Πόσο μεγαλύτερη ηλικία;

Εάν βρείτε, εάν διαθέτετε ή θα αγοράσετε παιδικό κάθισμα που να κοιτά προς τα πίσω, θα είναι καλό να αφήσετε το παιδί σας να κάθετε ανάποδα μέχρι να συμπληρώσει αυτό το βάρος και για όσο μεγαλύτερο διάστημα το επιτρέπει ο κατασκευαστής:

Συνήθως τα ανάποδα παιδικά καθίσματα που υπάρχουν στο εξωτερικό επιτρέπουν βάρος έως 25 κιλά – τα παιδιά συνήθως φτάνουν σε αυτό το βάρος μέχρι την ηλικία 5-7 ετών.

Τι ισχύει βάση  Κ.Ο.Κ

Ο Κ.Ο.Κ., : «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ. Το πρόστιμο είναι 83 ευρώ».

Επίσης, σε άλλο άρθρο αναφέρεται: «Απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους»

Πόσα καθίσματα θα χρειαστούν τελικώς;

Θα χρειαστεί ένα κάθισμα για την βρεφική ηλικία 0 (0 εώς 6 μηνών), ένα δεύτερο για 6 μηνών έως ιδανικά 6-7 ετών (έως 25 κιλά)  ή κάποιο που να καλύπτει από 0 κιλά έως και 25 κιλά & ένα για την ηλικία 7 έως 12 ετών (ή έως 1,35μ ύψος).


ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ