Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Επαναπατρισμός όλων των ανήλικων Ευρωπαίων που έχουν γονείς τζιχαντιστές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την Τρίτη (26.11.2019) από τα κράτη μέλη να επαναπατρίσουν όλους τους μικρούς Ευρωπαίους, που έχουν γονείς τζιχαντιστές.

Με αφορμή τους μικρούς Ευρωπαίους, που κρατούνται στη Συρία και οι γονείς τους είναι τζιχαντιστές, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν με 495 ψήφους υπέρ (58 κατά και 87 αποχές) ένα μακροσκελές κείμενο που αφορά τα δικαιώματα των παιδιών, την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, του εξαναγκαστικού γάμου και της σεξουαλικής κακοποίησης, με την ευκαιρία της 30ής επετείου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Αποδοκιμάζοντας “την αδράνεια των κρατών μελών και την έλλειψη συντονισμού”, το Κοινοβούλιο “εκφράζει την πολύ βαθιά ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση των παιδιών των ξένων μαχητών που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία”, υπογραμμίζει το εγκριθέν μη νομοθετικό ψήφισμα. Οι τζιχαντιστές γονείς και οι μικροί Ευρωπαίοι

Ως εκ τούτου, το ΕΚ “προτρέπει τα κράτη μέλη να επαναπατρίσουν όλους τους ανήλικους Ευρωπαίους, λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή τους κατάσταση και κατά πρώτο λόγο το συμφέρον τους παρέχοντάς τους την απαραίτητη στήριξη για την αποκατάσταση και την επανένταξή τους”.

“Ενώ οι εκκλήσεις τόσο από κύκλους ασφαλείας και από ανθρωπιστικούς κύκλους αυξάνονται για τον επαναπατρισμό αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους, τα ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζουν να κωφεύουν, εμποδίζοντας ακόμη και επιχειρήσεις επαναπατρισμού που διοργανώνονται από ΜΚΟ”, κατήγγειλε η Βελγίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σασκιά Μπρικμόντ, τονίζοντας την “κατεπείγουσα” ανάγκη να επαναπατριστούν τα παιδιά αυτά.

Η Τουρκία άρχισε τον Νοέμβριο να επαναπατρίζει ξένους τζιχαντιστές και επέκρινε τις δυτικές χώρες επειδή αρνήθηκαν να πάρουν πίσω τους πολίτες τους που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Το ακανθώδες θέμα της επιστροφής των ξένων τζιχαντιστών και των οικογενειών τους που κρατούνται στη Συρία αποτελεί θέμα εθνικών αποφάσεων που εξετάζονται κατά περίπτωση και όχι μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Μαρί Ντομινίκ Παράν, αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι 700 με 750 παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς υπηκόους της ΕΕ κρατούνται σε στρατόπεδα από τη βορειοανατολική Συρία.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here