Αντικαπνιστικός νόμος: Έρχονται χιλιάδες λουκέτα και «τσουνάμι» απολύσεων


Για κατακόρυφη πτώση του τζίρου από το πρώτο Σαββατοκύριακο της πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, κάνουν λόγο οι καταστηματάρχες – Φόβοι για χιλιάδες λουκέτα στην αγορά – Τι λέει στο Newsbomb.gr ο γ.γ της ΠΟΕΣΕ

Οι επιχειρηματίες είδαν τα έσοδα τους μειωμένα έως και 70% την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) κ. Γιώργο Κουράση «η πτώση του τζίρου είναι κατακόρυφη. Ιδιαίτερα στα καφέ και στα κέντρα διασκέδασης (κλαμπ. μπαρ κλπ), εκεί όπου η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι μεγαλύτερη, μιλάμε για μείωση τζίρου που αγγίζει το 70!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράσης «αναπόφευκτα θα υπάρξουν χιλιάδες λουκέτα στην αγορά και απολύσεις προσωπικού» προειδοποιεί.

Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νόμου, ο κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και αρκετοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να μη βγουν από το σπίτι τους.

«Επειδή έχουμε μπει σε χειμερινή περίοδο είναι ακόμα πιο έντονη η μείωση του τζίρου καθώς οι πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους εξωτερικούς χώρους» είπε ο γ.γ της ΠΟΕΣΕ.

Φόβοι για χιλιάδες «λουκέτα» και απολύσεις

Η ύφεση στην οικονομία έχει οδηγήσει στη μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 48%. Σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα θα φέρει τουλάχιστον 15-20 χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις του κλάδου και 80.000 νέους ανέργους.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράση «υπάρχουν έντονοι φόβοι για λουκέτα στις επιχειρήσεις λόγω του αντικαπνιστικού νόμου» τόνισε ο γ.γ και μας εξηγεί τους δύο βασικούς λόγους:

  • Ο πρώτος λόγος που θα οδηγήσει σε λουκέτο τις επιχειρήσεις είναι τα «τσουχτερά» πρόστιμα

«Τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα και δεν μπορεί να τα σηκώσει μία επιχείρηση» εξηγεί ο κ. Κουράσης και ο δεύτερος λόγος σύμφωνα πάντα με τον ίδιο είναι

  • Η έλλειψη πελατείας είναι ακόμα ένας σημαντικός λόγος όπως επισημαίνει ο γ.γ της ΠΟΕΣΕ.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, ο τζίρος είναι πεσμένος. Για μια μικρή επιχείρηση μπορεί να σημαίνει ακόμα και εξόντωση. Οι επιχειρηματίες διατυπώνουν τις ενστάσεις τους που αφορούν κυρίως στα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις καθώς και στην επάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών. Μάλιστα όπως προειδοποιούν ο αντικαπνιστικός νόμος θα επιφέρει κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράση «το επιχείρημα ότι οι μη καπνιστές θα γεμίζουν τα μαγαζιά δεν στέκει» τόνισε ο γ.γ καθώς όπως είπε «σε μία παρέα των 6-8 ατόμων είναι πού δύσκολο να είναι όλοι μη καπνιστές».

Ακόμα και στα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται πλέον το κάπνισμα. Δεν τοποθετούνται τασάκια στα τραπέζια και σε αρκετές επιχειρήσεις υπάρχει εντολή προς τους σερβιτόρους να υπενθυμίζουν ευγενικά στους θαμώνες ότι το κάπνισμα απαγορεύεται. Ωστόσο σε ορισμένα νυχτερινά κέντρα υπάρχει ανοχή στο κάπνισμα, με ευθύνη των πελατών, παρότι τα πρόστιμα για τις μεγαλύτερες σε τετραγωνικά επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

«Οι επιχειρηματίες θα οδηγηθούν αναπόφευκτα στο κλείσιμο των καταστημάτων τους» τόνισε ο κ. Κουράσης καθώς θα υπάρξουν «παράπλευρες» απώλειες. «Οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μειώσουν τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου θα μειώσουν σημαντικά το προσωπικό τους»

Το «κάρφωμα»

Χιλιάδες καταγγελίες έχει δεχτεί ο αριθμός 1142, καθώς από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της οι καταγγελίες για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους πήραν φωτιά, ενώ έπεσαν και τα πρώτα πρόστιμα.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις παραμένει στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.

Για την κατηγορία των κέντρων εμβαδού άνω των 100τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Για όσους καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. το πρόστιμο είναι στα 200 ευρώ.

Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Το κάπνισμα απαγορεύεται στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης και στον εξωτερικό επιτρέπεται εφόσον είναι ανοιχτή η τζαμαρία που τον περικλείει.

«Εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε προτείνει να εφαρμοστεί το «Αυστριακό» σύστημα» είπε στο Newsbomb.gr ο κ. Κουράσης το οποίο όπως μας εξήγησε «αφορά χωριστούς χώρους καπνιζόντων καθώς αλλά ιδιαίτερα για τα κέντρα διασκέδασης (όπου η παραβατικότητα είναι πιο «εύκολη») να αξιοποιηθούν τα συστήματα εξαγωγής του καπνού δηλ. ο εξαερισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καταγγέλλων… πληρώνει

Οι καταγγελίες στη γραμμή 1142 δεν είναι δωρεάν, αλλά, όπως ενημερώνονται οι καλούντες, η χρέωση εξαρτάται από τον κατάλογο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου τους.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους καταλόγους χρεώσεων, στη Vodafone η κλήση χρεώνεται με 0,37 ευρώ ανά λεπτό με χρέωση ανά δευτερόλεπτο, στη Wind με 0,32 ευρώ ανά λεπτό και στην Cosmote με 0,15 ευρώ το λεπτό.

Σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν εξαιρέσεις για μπαρ και εστιατόρια, κάτι όμως που αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται στην Ελλάδα.

Η ελληνική κοινωνία δείχνει πιο έτοιμη να κόψει το τσιγάρο σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο το ερώτημα για το εάν θα υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας ή θα αρκεστούμε σε μια αυστηρή επιβολή μέτρων παραμένει.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ