Φορολογικό νομοσχέδιο 2019: Μεγάλες ανατροπές – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι


Νέο φορολογικό: Λιγότεροι φόροι για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα – Οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής  – Αλλαγές για ακίνητα, AirBnB, και e-συναλλαγές. 

Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν λίγες εβδομάδες και πλέον με προσθήκες και αλλαγές τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου που αφορούν στις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων δεν μεταβάλλονται σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ωστόσο προστίθεται μία σειρά διατάξεων που ρυθμίζουν επιμέρους θέματα της φορολογίας, όπως οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι διαγραφές μικρο-οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, ο τρόπος υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών καθώς και διατάξεις για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας,

Οι κυριότερες αλλαγές σε σχέση με την αρχική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου είναι οι:

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, διευκολύνει τους φορολογούμενους που θέλουν να πωλήσουν ακίνητα αλλά έχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ και επεκτείνει στους εννέα μήνες από έξι που είναι σήμερα την προθεσμία υποβολής δήλωσης κληρονομιάς.

Airbnb

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες (Airbnb, HomeAway, Booking.com κ.α.) αφού πρώτα υποχρεώθηκαν να αναρτούν τους ειδικούς ηλεκτρονικούς κωδικούς των ακινήτων που «ανεβάζουν», πλέον καλούνται να παράσχουν κάθε στοιχείο που θα τους ζητείται από την ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται, τότε εκτός από πρόστιμο μέχρι 100.000 ευρώ, θα διακόπτεται η πρόσβαση στους ιστότοπους.

Ανακαινίσεις ακινήτων

Η αρχική διάταξη όριζε τη δυνατότητα έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για υπηρεσίες ενεργειακής, αισθητικής ή λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων με μέγιστο όριο δαπάνης τα 48.000 ευρώ. Η μέγιστη έκπτωση φόρου σε ορίζοντα τετραετίας θα ήταν 19.200 ευρώ.

Ωστόσο, το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή έβαλε «πλαφόν» τη μέγιστη έκπτωση στα 16.000 ευρώ, περιορίζοντας έτσι την ωφέλεια φόρου στα 6.400 ευρώ.

Οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών, αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικάκαι η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Ωστόσο μετά και τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων απαλείφθηκε η διάταξη η οποία ακύρωνε την ισχύουσα σήμερα έκπτωση 5% των εισοδημάτων από ενοίκια για όσους ιδιοκτήτες κάνουν χρήση του νέου μέτρου.

Παγώνει ο ΦΠΑ στα ακίνητα

Οι διατάξεις αναφορικά με την αναστολή επιβολής ΦΠΑ στις πωλήσεις ακινήτων με άδεια μετά την 1-1-2006 , από τις αρχές του 2020 και για τρία χρόνια δεν έχουν αλλαγές σε σχέση με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Οι διατάξεις όμως έρχονται να δώσουν κρίσιμες διευκρινίσεις σύμφωνα με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στον υποκείμενο στο φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση να επιλέξει να βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής του φόρου προκειμένου η παράδοση τους να μην επιβαρύνεται με ΦΠΑ, χωρίς αντίστοιχα να υφίσταται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου για τις πράξεις αυτές.

Νέες αντικειμενικές αξίες

Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει επέκταση και εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας, καθώς σημαντικό μέρος της περιουσίας παρέμεινε για μακρά περίοδο εκτός ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού, με αντίστοιχη επίπτωση στην κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης.

Αφορολόγητο

Παραμένει η διάταξη για την παροχή του αφορολόγητου ορίου στους περιστασιακά εργαζόμενους και τους φορολογούμενους με μικρά εισοδήματα. Έτσι όσοι έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή απολαμβάνουν αφορολόγητο όριο. Ωστόσο, εξαιρούνται όσοι έχουν εισόδημα από ακίνητα ή από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ε-δαπάνες

Μισθωτοί, επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχοι αλλά και εισοδηματίες από ακίνητα πρέπει από το 2020 να εξοφλούν με κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως 30% του συνολικού ποσού του ετησίου πραγματικού εισοδήματός του. Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Εκτός από την εισφορά αλληλεγγύης θα αφαιρείται για τον υπολογισμό των ελάχιστων ηλεκτρονικών δαπανών και η δαπάνη για διατροφή συζύγου και παιδιών με βασική προϋπόθεση να καταβάλλεται ηλεκτρονικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

Αφορολόγητο

Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.

Από τη μείωση αναμένεται να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Επιπλέον, θα υπάρξει αύξηση του «αφορολόγητου» κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση των 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματός τους, εφόσον το φορολογητέο τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

Μειωμένος ΦΠΑ

  • Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.
  • Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

Φορολογία Εισοδήματος

Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζει να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Επισημαίνεται ότι σταθερή βούληση αποτελεί η περαιτέρω μείωση του συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων κατά τα επόμενα έτη, με σκοπό η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της πιο δυναμικά στο ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Οφειλές

Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών από 24 σε 48.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη για δεύτερη φορά εάν η ρύθμιση απολεσθεί για οποιοδήποτε λόγο που αφορά σε υπαιτιότητά του.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ