ΕΣΥ Βρετανίας:Ο Τζόνσον το πουλά στον Τραμπ, λέει ο Κόρμπιν

Το «καμάρι» της Βρετανίας, το ΕΣΥ, κινδυνεύει να πωληθεί σε αμερικανικές εταιρείες, υποστηρίζει ο Κόρμπιν και βγάζει στον αέρα τα απόρρητα ντοκουμέντα.

Φωτιά παίρνει η προεκλογική αντιπαράθεση στη Βρετανία ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, μετά την βόμβα που έριξε ο Τζέρεμι Κόρμπιν για το NHS, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (ΕΣΥ).

Συγκεκριμένα το Εργατικό Κόμμα εξασφάλισε επίσημα έγραφα που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ζητούν το βρετανικό ΕΣΥ να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία διμερή εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν καταγγέλλοντας «μυστικές διαπραγματεύσεις» του Λονδίνου με την Ουάσινγκτον για την «πώληση» του ΕΣΥ σε αμερικανικές εταιρείες.

Δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κούνησε μπροστά στους δημοσιογράφους έγγραφα 450 σελίδων που μαρτυρούν έξι γύρους διαπραγματεύσεων από το 2017, στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, ανάμεσα σε εκπροσώπους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου με θέμα τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών μετά το Brexit.

«Αυτά τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ απαιτούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τώρα έχουμε στην διάθεσή μας στοιχεία ότι, με τον Μπόρις Τζόνσον, το ΕΣΥ θα βρίσκεται στο τραπέζι και προς πώλησιν».

Ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαιώνει ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από τρεις αναβολές, θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει τον έλεγχο επί της εμπορικής του πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως υποσχεθεί μία «καταπληκτική συμφωνία» μετά το Brexit, αν και πρόσφατα έκανε την εκτίμηση ότι «η καταπληκτική συμφωνία» θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί έπειτα από την συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες.

Βέβαια όταν έκανε εκείνη την δήλωση ο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριέλαβε στα αντικείμενα της “καταπληκτικής συμφωνίας” και το ΕΣΥ, όπως καταγράφεται σε βίντεο του BBC, το οποίο γίνεται “σημαία” στα χέρια των Εργατικών.

Στο τέλος του Οκτωβρίου πάντως ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «γελοίες» τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εκμεταλλευθούν μία νέα εμπορική συμφωνία για να βάλουν “στο χέρι” το βρετανικό ΕΣΥ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει χαρακτηρίσει επιζήμιο για τη Βρετανία τον Κόρμπιν, θα βρίσκεται την Τρίτη και την Τετάρτη στο Λονδίνο για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Υπολειπόμενο κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις, στόχος σφοδρών επικρίσεων για την επαμφοτερίζουσα και αναποφασιστική του στάση για το Brexit, το Εργατικό Κόμμα διεξάγει προεκλογική εκστρατεία με βάση ένα μανιφέστο τοποθετημένο πολύ αριστερά, που προβλέπει εθνικοποιήσεις και μαζικές δαπάνες, κυρίως στο ΕΣΥ, που αποτελεί το “καμάρι” της Βρετανίας.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here