Ιράν: Σύλληψη «πρακτόρων της CIA» για τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις

«Έξι συνελήφθησαν ενώ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και εκτελούσαν εντολές της CIA και δύο ενώ προσπαθούσαν να…στείλουν πληροφορίες στο εξωτερικό», λέει το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν.

Το Ιράν “γυρόφερνε” εδώ και καιρό πως οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν πριν λίγες μέρες με αφορμή την αύξηση της τιμής της βενζίνης, οφείλονται σε “ξένο δάκτυλο”.

Έτσι σήμερα οι αρχές του Ιράν συνέλαβαν οκτώ άτομα που φέρονται ότι “συνδέονται με την CIA” και “πρωταγωνίστησαν” κατά τη διάρκεια των ταραχών, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Αυτή η ομάδα ατόμων έλαβε εκπαίδευση χρηματοδοτούμενη από την CIA σε πολυάριθμες χώρες με το προκάλυμμα να γίνουν πολίτες-δημοσιογράφοι», τόνισε το IRNA, επικαλούμενο το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν.

«Έξι συνελήφθησαν ενώ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και εκτελούσαν εντολές της CIA και δύο ενώ προσπαθούσαν να…στείλουν πληροφορίες στο εξωτερικό».

Οι συχνά βίαιες διαδηλώσεις, που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου και επεκτάθηκαν σε τουλάχιστον 40 πόλεις, ενδέχεται να είναι οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην 40χρονη ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι αρχές του Ιράν έχουν κατηγορήσει τους «εχθρούς» της χώρας, κυρίως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ότι ευθύνονται για τα επεισόδια στις διαδηλώσεις.

Ένας Ιρανός αξιωματούχος δίνοντας μια αμυδρή εικόνα της έκτασης των κινητοποιήσεων είπε σήμερα ότι 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ ένας βουλευτής ανέφερε ότι 7.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Η Τεχεράνη δεν έχει δώσει επίσημο απολογισμό νεκρών από τις ταραχές, ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι τουλάχιστον 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι ιρανικές αρχές αρνούνται αυτό τον αριθμό.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε τις ιρανικές αρχές πως αποκρύπτουν εκ προθέσεως το εύρος της καταστολής αποφεύγοντας να ανακοινώσουν απολογισμό νεκρών και συλληφθέντων.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ