Εκλογές στη Βρετανία: Θρίαμβο Τζόνσον δείχνει νέα δημοσκόπηση


Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, οδεύει να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία — 68 εδρών — στη Βουλή των Κοινοτήτων στις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, καταφέρνοντας βαριές απώλειες στους Εργατικούς σε περιοχές που θεωρούνται προπύργιά τους, σύμφωνα με μια πολυαναμενόμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης (27.11.2019).

Αν οι Βρετανοί προσέρχονταν στις κάλπες σήμερα, Πέμπτη, οι Τόρις του Τζόνσον θα εξασφάλιζαν 359 έδρες (+42 από τις προηγούμενες εκλογές, το 2017) ενώ οι Εργατικοί, η αξιωματική αντιπολίτευση του Τζέρεμι Κόρμπιν, θα υφίσταντο βαριά ήττα καταλαμβάνοντας 211 έδρες (–51), σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, την πρώτη της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας που συμπεριλαμβάνει προβλέψεις για το πώς θα μεταφραστεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε αριθμούς εδρών.

Εάν η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πιο ευρεία νίκη των Συντηρητικών από το 1987 και τον θρίαμβο της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Τα κέρδη των Τόρις αναμένεται να καταγραφούν πάνω απ’ όλα «σε βάρος των Εργατικών στον Βορρά και στα Μίντλαντς», στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος πολιτικών ερευνών του ινστιτούτου YouGov, τον Κρις Κέρτις.

Το φαινόμενο προβλέπεται από το ινστιτούτο ότι θα είναι ιδιαίτερα αισθητό σε οχυρά των Εργατικών όπου οι πολίτες είχαν ταχθεί με μεγάλη διαφορά υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, προκαλώντας «ρωγμές στον κόκκινο τοίχο», αναφέρει ανακοίνωσή του ινστιτούτου για τα ευρήματα της έρευνάς του. Συγκεκριμένα, το YouGov προβλέπει πως οι Τόρις θα αποσπάσουν 47 έδρες: 44 από τους Εργατικούς, δύο από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και εκείνη του πρώην προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Μια από τις μικρότερες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP, αναμένεται να αυξήσουν θεαματικά τη δύναμή τους, από τις 8 έδρες στις 43. Πολύ πιο ανεπαίσθητη θα είναι η άνοδος της κοινοβουλευτικής δύναμης των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών (+1, στις 13), ενώ για τους ουαλούς εθνικιστές, το Plaid Cymru (4), όπως και για τους Πράσινους (1), τα ευρήματα του YouGov αναγγέλλονται διατήρηση του status quo. Το Κόμμα του Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φαράζ δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει καμιά έδρα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε ασυνήθιστα μεγάλο δείγμα — 100.000 ψηφοφόρων — τις επτά τελευταίες ημέρες. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, αυτή των προσωπικών συνεντεύξεων, είχε επιτρέψει την ακριβή πρόβλεψη του αποτελέσματος των εκλογών του 2017, ότι δηλαδή κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες δημοσκοπήσεις, που έφεραν τους Τόρις να επικρατούν.

Αν συνυπολογιστούν τα περιθώρια στατιστικού σφάλματος του μοντέλου του YouGov, οι Συντηρητικοί θα καταλάβουν από 328 ως 385 έδρες, ωστόσο επισημαίνεται ότι υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να αλλάξουν γνώμη μέχρι τη 12η Δεκεμβρίου.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Μπόρις Τζόνσον έχει βάλει το Brexit στο επίκεντρο, υποσχόμενος να το ολοκληρώσει την 31η Ιανουαρίου, την ημερομηνία που ορίστηκε έπειτα από τρεις αναβολές. Η δημοσκόπηση του YouGov καταδεικνύει ότι πλέον επαφίεται στον ίδιο τον Τζόνσον να κερδίσει, ή να χάσει, τις εκλογές.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ