Ένα διαφορετικό, βραβευμένο ελληνικό σχολείο στη Γενεύη


Στους μαθητές μας δεν απαιτούμε να αγαπούν την Ελλάδα. Τους διδάσκουμε όμως τον πολιτισμό της, να εμπνέονται από αυτόν και να μιλούν σωστά».

Με αυτή τη ρήση το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης, μας καλωσορίζει στη ιστοσελίδα του. Με βιωματικούς τρόπους διδασκαλίας, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης, μυεί τους μαθητές του στον πολιτισμό της Ελλάδας.

Αρχαίο και σύγχρονο. Στόχο έχει οι μαθητές του, να μάθουν όσο το δυνατόν καλύτερα την Ελλάδα, αποφεύγοντας τις τετριμμένες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Ο Διονύσης Λιανός τα τελευταία χρόνια ζει στη Γαλλία. Πολύ κοντά στα σύνορα με τη γαλλόφωνη Ελβετία. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα, αλλά το 2012 έφυγε κι αυτός για το εξωτερικό, αναζητώντας την ευκαιρία να διδάξει με τον τρόπο που αυτός επιθυμούσε.

Ο Διονύσης τα κατάφερε. Διότι ασχολείται σήμερα, με αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο. «Το να βρεις το σωστό επάγγελμα είναι σαν να βρίσκεις την ψυχή σου σ’ αυτόν τον κόσμο».

Έλεγε ο Thomas Moore, Ιρλανδός ποιητής. Και ο Διονύσης την βρήκε την ψυχή του, στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης της Γενεύης, κοντά στους μαθητές του. Δεν εφησυχάζει σχεδόν ποτέ, και αναζητά μαζί με τους μαθητές του, την αλήθεια μέσα από τον ελληνικό πολιτισμό.

«Είμαι πτυχιούχος Αρχαιολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος νεότερης ελληνικής ιστορίας. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα στην Ελλάδα. Έφυγα για το εξωτερικό το 2012 σε μια περίοδο της ζωής μου που θεώρησα ότι ήταν η καλύτερη δυνατή διέξοδος για το μέλλον μου.

Σε αυτό το μικρό, ελληνικό σχολείο βρέθηκα, μετά από την αποστολή ενός βιογραφικού που είχα στείλει. Το 2013 που ξεκίνησα στο Κέντρο, δίδασκα ελληνική ιστορία και ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στο τμήμα των εφήβων. Από το 2014 διδάσκω ιστορία και γλώσσα στο τμήμα των παιδιών και στο τμήμα των εφήβων και είμαι ο διευθυντής του Κέντρου». Μας λέει με περίσσιο ενθουσιασμό ο Διονύσης.

 

Βιωματικό μάθημα ιστορίας στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης ξεκίνησε το 2012 από έναν σύλλογο γονέων που άνοιξε αυτό το μικρό ελληνικό σχολείο ως εξωσχολική, δύο ωρών εβδομαδιαίως, δραστηριότητα.

Δημιουργήθηκε, επειδή πίστευαν ότι οι ήδη υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές για την ελληνική γλώσσα στη Γενεύη δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των ελληνόπουλων δεύτερης και τρίτης γενιάς.

«Κάποιοι γονείς, που ονειρεύονταν την ελληνική εκπαίδευση των παιδιών τους πιο δημιουργική, πιο ελκυστική και ξεχωριστή από τα τετριμμένα, ξεκίνησαν αυτό το εγχείρημα χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Παρά μόνο με την αγάπη τους για τα ελληνόπουλα και το πάθος τους, για μια σύγχρονη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Έκτοτε, κάθε χρόνο οργανώνουμε δραστηριότητες στο πλαίσιο ενός προγράμματος σπουδών που διαφέρει εντελώς από το συνηθισμένο ελληνικό σχολείο του εξωτερικού και προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας ως ξένη και ελληνικής ιστορίας με τρόπο σύγχρονο.

Και με μία προσέγγιση που δεν «απαιτεί» την αγάπη των παιδιών για την Ελλάδα, αλλά την επαφή τους με την αληθινή πλευρά της Ελλάδας. Φυσικά, μέσα από τα παιδιά μαθαίνουν και οι γονείς τους, και ειδικά οι Ελβετοί γονείς τους». Μας εξηγεί ο Διονύσης.

 

 

Το κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης απαρτίζεται φέτος από 20 μαθητές. Οι περισσότεροι έχουν γεννηθεί στην Ελβετία.  «Φέτος οι μαθητές μας είναι γύρω στους 20, χωρισμένοι σε τρία τμήματα, ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδό τους στην ελληνική γλώσσα.

Οι περισσότεροι έχουν γεννηθεί στην Ελβετία από έναν γονέα Έλληνα. Έχουμε όμως και μαθητές που έχουν και τους δύο γονείς Έλληνες αλλά γεννήθηκαν εδώ ή μαθητές με δύο γονείς Έλληνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Οι μαθητές μας, μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη/ξένη γλώσσα, χάρη σε σύγχρονα εγχειρίδια που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ως παιδιά πολύγλωσσων οικογενειών και μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, όπως αυτή της Γενεύης που είναι έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΗΕ. Όλοι μας οι μαθητές, έχουν οπωσδήποτε μία ελληνική ρίζα».

Στο ερώτημα μας αν το κέντρο έχει και μαθητές που δεν έχουν κάποια καταγωγή ή σχέση με την Ελλάδα, ο Διονύσης μας απάντησε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλά, αν τύχει φυσικά και θα αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία. «…Θα τους εντάξουμε στα τμήματά μας, ίσως με κάποιο προσωπικό πρόγραμμα σπουδών».

 

 

Οι δραστηριότητες

Οι δράσεις στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Γενεύης, δε σταματούν ποτέ. Το έτος 2014-2015 βραβεύτηκαν με το Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη με το πρωτοπόρο project που αφορούσε την εικονογράφηση δύο έργων του Καζαντζάκη ως μέσο εκμάθησης του Μινωικού πολιτισμού και της βυζαντινής καστροπολιτείας του Μυστρά.

Μάλιστα το κέντρο, γι αυτό το βραβείο, έλαβε συγχαρητήρια από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και από το υπουργείο εξωτερικών. 

«Είναι γεγονός πως από το άνοιγμα κιόλας του σχολείου μας το 2012, οι εκδηλώσεις που έχουμε διοργανώσει είναι αρκετές και οι εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες ακόμα περισσότερες.

Μέσα από τέτοια προγράμματα οι μαθητές μας, προσεγγίζουν την ελληνική γλώσσα και ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο που τους αρέσει και τους ταιριάζει. Κυριολεκτικά μαθαίνουν!! Και φυσικά είναι χαρούμενοι. Και μαζί με αυτούς είναι χαρούμενοι και οι γονείς τους και βεβαίως εμείς, οι εκπαιδευτικοί τους».

 

Οι μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης, υποδέχθηκαν στη Γενεύη το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών και κάνουν αγώνες ρητορικής.

Ποια είναι η σχέση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης με το δημοτικό σχολείο Αρκιών; Το σχολείο με τη μια Δασκάλα και τον ένα μαθητή;  

«Το Δημοτικό Σχολείο Αρκιών και την εξαιρετική εκπαιδευτικό του, τους γνωρίσαμε πέρυσι με μια πιλοτική επαφή που είχαμε ανάμεσα στους μαθητές μας. Στείλαμε στον μικρό Χρήστο γράμματα και καρτ–ποστάλ από τη Γενεύη για να μας γνωρίσει. Κι εκείνος με τη σειρά του, μας έστειλε γράμματα και κείμενα για τη ζωή στο νησί του και το σχολείο του». Μας λέει ο Διονύσης και συνεχίζει αποκαλύπτοντας μας την φετινή έκπληξη.

«Φέτος ζήτησα από την κυρία Μαρία, ο Χρήστος να ενταχθεί στην ετήσια εκδήλωσή μας. Και δέχτηκε με μεγάλη χαρά. Φυσικά, είναι μεγάλη η χαρά και από τις δύο πλευρές γιατί είναι γεγονός πως οι μαθητές μας ζουν σε δύο άκρως διαφορετικούς κόσμους και αξίζει να επικοινωνήσουν, να γνωριστούν, γιατί μόνο θετικά έχει να αποκομίσει η κάθε πλευρά.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πέρυσι, που ανέφερα στους μαθητές μας την ύπαρξη αυτού του ακριτικού σχολείου. Ίσως ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που ήταν όλοι ήσυχοι και μου ζητούσαν κι άλλες πληροφορίες. «Ρουφούσαν» κάθε στοιχείο που τους έδινα από τη ζωή του Χρήστου».

 

Ο ρόλος του Χρήστου στη φετινή εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης δε μας αποκαλύφθηκε από το Διονύση. Παρόλα αυτά, είναι μόνο η αρχή μιας προσπάθειας- σχέσης που θα συνεχιστεί και στο μέλλον. «Είναι η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς για εμάς!!!!». Σημειώνει με θαυμασμό ο Διονύσης.

 

Οι έφηβοι μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης, συγκινημένοι με την περίπτωση του Χρήστου, του μικρού μαθητή από την εσχατιά του Αιγαίου, ζήτησαν από το Διονύση να προσκαλέσουν τον Χρήστο και τη δασκάλα του στη Γενεύη. Για να διοργανώσουν όλοι μαζί μια εκδήλωση.  Και να τους ξεναγήσουν στην πανέμορφη περιοχή τους, στην καρδιά των Άλπεων. 

Η Εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου. Μια ημερομηνία όχι και τόσο τυχαία. Αφού συμπληρώνονται 193 χρόνια από την έξοδο του Μεσολογγίου.  «Όσον αφορά την εκδήλωσή μας, αυτή εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων ΙΙ και ΙΙΙ.

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου.  Είναι όμως μια επετειακή εκδήλωση, αφού φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη γενοκτονία των Ποντίων και την απόβαση των Ελλήνων στρατιωτών στη Σμύρνη».

Πρώτο μέρος της εκδήλωσής: Οι μικρότεροι μαθητές θα ντυθούν θεοί του Ολύμπου και θα βραβευτούν για την προσφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό. Με βάση πάντα τα σύμβολά τους, όπως πχ ο Δίας για τη φιλοξενία ή ο Ποσειδώνας για τις ελληνικές θάλασσες.

Όλα αυτά είναι θέματα που οι μαθητές έχουν διδαχθεί όλη τη σχολική χρονιά, έχουν αναλύσει στην τάξη, έχουν διαβάσει στο σπίτι, έχουν δει ντοκιμαντέρ και άπειρες φωτογραφίες.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης:  θα περιλαμβάνει μαρτυρίες προσφύγων που μας παραχώρησε το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού από την Αθήνα. Τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Θράκη και την Ήπειρο. Αποσπάσματα από βιβλία του Βενέζη, του Δούκα και του Μυριβήλη. Άπειρες φωτογραφίες της εποχής εκείνης και φυσικά επίκεντρο του σεναρίου θα είναι η ζωή της γιαγιάς Ειρήνης, πρόσφυγα από τον Πόντο.

«Ονομάσαμε την εκδήλωσή μας με το γράμμα Μ, από το οποίο ξεκινούν οι λέξεις Μνημεία (για το α μέρος, μνημεία του ελληνικού πολιτισμού με την ευρύτερη έννοια της λέξης μνημείο) και Μνήμη (για το β μέρος, από την σπουδαία περίοδο 1909 – 1923).

Φυσικά μην ξεχάσω να σας αναφέρω ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θα ακούσουν τραγούδι από τη Μελίνα Μερκούρη, επειδή φέτος συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το χαμό της, αλλά και από τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την Ελένη Φουρέιρα, δύο σύγχρονοι καλλιτέχνες που οι μαθητές μας λατρεύουν και ζήτησαν να συμπεριλάβουμε τραγούδια τους στην εκδήλωση. Μα πώς γίνεται να μην τους κάνουμε το χατίρι; Για αυτούς τα κάνουμε άλλωστε. Για τα παιδιά μας». Τελειώνει ο Διονύσης.

 

…Φτάσε όπου δεν μπορείς 

Πηγή: www.newsone.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ