Μελισσανίδης: «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη»

Το ιδιόχειρο κείμενο του Δημήτρη Μελισσανίδη που θα βρίσκεται στο ημερολόγιο της ΑΕΚ για το 2020 (αφιερωμένο στους πρόσφυγες του 1922.)

Διαβάστε το κείμενο του Δημήτρη Μελισσανίδη

“Ηταν το καλοκαίρι του 1922, που τα όνειρα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου κατέρρεαν, μαζί με την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου.

Τότε που οι ηγεσίες των Αθηνών δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν , να κατανοήσουν τα παιχνίδια επιρροής των Μεγάλων Δυνάμεων, που παίχτηκαν στις πλάτες των Χριστιανών της Ανατολίας, για να φθάσουμε στον Μεγάλο Ξεριζωμό.

Τότε που περίπου 1,5 εκατομμύριο ΄Ελληνες άφησαν τα κόκκαλά τους εκεί – οι περισσότεροι άταφοι ‐ , στα ιερά χώματα της προαιώνιας Πατρίδας και άλλοι τόσοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να εγκατασταθούν στην Nέα Πατρίδα την Ελλάδα.

Τότε που οι πρόγονοί μας άφησαν σπίτια σαν επαύλεις και σχολεία σαν ανάκτορα, για να αναγκαστούν πρόσφυγες πια, να μείνουν σε παράγκες και να αρχίσουν από την αρχή. Είχαν μάθει, εξάλλου, αιώνες τώρα να χτίζουν από τα θεμέλια… ΄Ετσι και τώρα, πρώτα έχτισαν τα «θεμέλια» της νέας κοινωνίας, κοινότητα, εκκλησία, σχολείο και μετά τα σπίτια τους.

Όμως, μέσα στις λάσπες και τα χαμόσπιτα, δεν παρέλειψαν να αναπτύξουν και πάλι το ισχυρό «χαρτί» τους, που ήταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός. ΄Ετσι δημιούργησαν συλλόγους, χορευτικά και θεατρικά σχήματα και αθλητικές ομάδες.

Εκείνα τα ματωμένα και λασπωμένα χρόνια, μόλις ένα χρόνο από την ανταλλαγή των πληθυσμών, μια ομάδα φωτισμένων ανθρώπων, από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τη Θράκη, έβαλε ως προτεραιότητα την ίδρυση ενός Αθλητικού Σωματείου, που έμελλε να αποτελέσει την πνευματική και αθλητική στέγη των προσφύγων όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

To 1924 εκείνα τα «πέτρινα χρόνια», ιδρύθηκε η Αθλητική ΄Ενωση Κωνσταντινουπόλεως, η δική μας ΑΕΚ, με έμβλημα τον δικέφαλο αετό, που σχεδόν έναν αιώνα φτερουγίζει πάνω από τις αλησμόνητες πατρίδες , αλλά και πάνω από τις παράγκες της Δραπετσώνας, της Κοκκινιάς, της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας, της Καισαριανής, του Βύρωνα, του Ελληνικού, του Ταύρου και τόσων άλλων προσφυγογειτονιών στην Αθήνα, την Αττική και ολόκληρη την Ελλάδα. ΄Όμως η ΑΕΚ δεν είναι μόνο η ομάδα των προσφύγων, είναι επίσης όλων εκείνων που μάχονται και παλεύουν για το δίκαιο και την αλήθεια, για μια καλύτερη κοινωνία, για μια υπερήφανη Ελλάδα.

Για έναν αιώνα η ΑΕΚ παραμένει πιστή στις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών της, στις αρχές και αξίες των Ελλήνων της Ανατολίας, στις αρχές και αξίες της προσφυγιάς.

Για αυτό μας εκφράζει το σύνθημα, που γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια σε έναν τοίχο της Νέας Ιωνίας:

ΑΕΚ σημαίνει Προσφυγιά Ξεριζωμένη.

Καλή Χρονιά σε όλους!

Δημήτρης Μελισσανίδης”

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ