Το Ιράν επικρίνει τη στάση της Γαλλίας σχετικά με τα πυρηνικά


Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Ιράν και Γαλλίας με την Τεχεράνη να επικρίνει την προειδοποίηση για ενδεχόμενη ενεργοποίηση μηχανισμού που θα επαναφέρει τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της.

Το Ιράν απέρριψε ως «ανεύθυνα» τα σχόλια της Γαλλίας ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει μηχανισμό που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ο οποίος ίσως οδηγήσει στην επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

«Ο περιορισμός των δεσμεύσεων του Ιράν βάσει της συμφωνίας αποτελεί εφαρμογή του νόμιμου δικαιώματός του να αντιδράσει στην παράνομη και μονομερή απόσυρση της Αμερικής από αυτή και στην αποτυχία των Ευρωπαίων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», τόνισε ο Μουσαβί.

«Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, η συμφωνία δεν επιτρέπει την ενεργοποίηση του μηχανισμού από τους Ευρωπαίους (…) Τέτοιου είδους δηλώσεις από Γάλλο αξιωματούχο είναι ανεύθυνες και καθόλου εποικοδομητικές», πρόσθεσε.

Ο μηχανισμός προβλέπει ότι μία από τις πλευρές που έχει υπογράψει τη συμφωνία μπορεί να παραπέμψει μια διαφωνία στην Κοινή Επιτροπή –στην οποία συμμετέχουν το Ιράν, η Ρωσία, η Κίνα και οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) καθώς και η ΕΕ– και στη συνέχεια, αν δεν καταφέρει αυτή να την επιλύσει, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ψηφίσει σε διάστημα 30 ημερών για να παραμείνουν ανενεργές οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν που προβλέπονται βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΟΗΕ, αυτές θα επιβληθούν εκ νέου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε χθες Τετάρτη ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού αυτού.

«Κάθε δυο μήνες, υπάρχει μια πρόσθετη ‘χαρακιά’ (του Ιράν στο κείμενο), τόσο πολύ ώστε να σκέπτεται κανείς σήμερα, το λέω σαφέστατα, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη συνθήκη», είχε επισημάνει ο Λε Ντριάν.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ