Βρετανία: Ούτε οι Τόρις, ούτε οι Εργατικοί έχουν αξιόπιστα προγράμματα διαχείρισης στα οικονομικά

Οι εκλογές στη Βρετανία βρίσκονται προ των πυλών, ωστόσο, think tank εκφράζουν τις αμφιβολίες τους τόσο για τους Τόρις, όσο και τους Εργατικούς και κατά πόσο αυτοί μπορούν τα διαχειριστούν τα οικονομικά της χώρας.

Ούτε οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον, ούτε οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν αξιόπιστα προγράμματα διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε το think tank Institute for Fiscal Studies δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, δημοσίευσαν την Κυριακή εκλογικό μανιφέστο που υπόσχεται αύξηση των δημοσίων δαπανών και όχι νέες αναβολές στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι Τόρις δεσμεύονται επίσης για την μη επιβολή νέων φόρων, κάνοντας την διαφορά με το Εργατικό Κόμμα που υποσχέθηκε αύξηση των φόρων για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις για την χρηματοδότηση της επέκτασης του κρατικού τομέα.

«Κανένα από τα δύο προγράμματα δεν είναι αξιόπιστο», δήλωσε ο Πολ Τζόνσον του Institute for Fiscal Studies.

«Αν κερδίσουν, αυτήν την φορά είναι πολύ πιθανόν ότι οι Συντηρητικοί θα αυξήσουν τελικά τις δαπάνες περισσότερο από ό,τι αφήνει να εννοηθεί το μανιφέστο και κατά συνέπεια θα αυξηθούν οι φόροι ή ο δανεισμός», πρόσθεσε.

Ο Πολ Τζόνσον προβλέπει ότι το Εργατικό Κόμμα δεν θα είναι σε θέση να υπηρετήσει την υπεσχημένη αύξηση δαπανών στην κλίμακα των δεσμεύσεών του.

Παράλληλα, άλλο think tank, το Resolution Foundation , ανακοίνωσε ότι οι δεσμεύσεις για αύξηση δαπανών σημαίνουν ότι και οι δύο πλευρές μάλλον θα παραβιάσουν τους ίδιους τους δημοσιονομικούς τους κανόνες.

«Η ανάληψη τεράστιων ρίσκων με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση για ολόκληρη την θητεία της κινδυνεύει να υπονομεύσει σοβαρά την οικονομική αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία στιγμή που αυτή ήδη δοκιμάζεται», δήλωσε ο διευθυντής του think tank Τζέιμς Σμιθ.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ