Σεισμός στην Αλβανία: Πανικός μετά τα 5,1 Ρίχτερ. Αγωνία για τους εγκλωβισμένους


Εικόνες πανικού καταγράφηκαν την ώρα του νέου μετασεισμού στην Αλβανία. Ασθενείς και γιατροί έτρεξαν να βγουν από το νοσοκομείο, που ήδη έχει ζημιές από το σεισμό της Τρίτης. 5,1 Ρίχτερ συγκλόνισαν τη χώρα σήμερα – Ξεπέρασαν τους 600 οι μετασεισμοί. 41 οι νεκροί, λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων. Μάχη με το χρόνο για να βρεθούν μια μάνα και τα τρία παιδιά της. Συγκλονιστικό video από τη διάσωση 33χρονου άνδρα.

Ο νέος σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (28.11.2019) στην Αλβανία, προκαλώντας ξανά τρόμο και πανικό. Ο ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε περίπου στις 12:20 και οι εικόνες από το νοσοκομείο Δυρραχίου αποτυπώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο πως ο φόβος έχει «φωλιάσει» σε όλη τη χώρα.

Click4more: Θρήνος για την οικογένεια Ράμα! Νεκρή η σύντροφος του γιου του Αλβανού πρωθυπουργού

Εικόνες που μετέδωσαν αλβανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν γιατρούς, ασθενείς και συνοδούς, που βρίσκονταν στο νοσοκομείο του Δυρραχίου την ώρα του νέου σεισμού, να τρέχουν πανικόβλητοι να απομακρυνθούν από το κτίριο.

Το νοσοκομείο του Δυρραχίου είναι από τα πολλά στην πόλη που έχουν υποστεί ζημιές από τον μεγάλο σεισμό που βύθισε την Αλβανία στο πένθος τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης.

Οι μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες ξεπέρασαν τις 600, προκαλούν ψυχολογικό, αλλά και υλικό κόστος, καθώς πολλοί κάτοικοι φοβούμενοι και νέο βαρύ πλήγμα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ κτίρια που δέχτηκαν πλήγματα καταρρέουν.Μεγαλώνει η λίστα του θανάτου στην Αλβανία

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 41 πλέον, αλλά δεν είναι ο τελικός και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των τραυματιών που έλαβαν ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία ανέρχεται πλέον σε πάνω από 900. 65 από αυτούς φέρουν σοβαρότερα τραύματα και για τρεις απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Click4more: Σεισμός στην Αλβανία: Τα δάκρυα της υπουργού Άμυνας την ώρα που διάβαζε τη λίστα των θυμάτων

Στην κωμόπολη Θουμάνα, η οποία «μετρά» και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, 23 στο σύνολο, συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό μιας μητέρας με τα τρία παιδιά της. Έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια του τριώροφου σπιτιού τους.

Στο ίδιο σημείο υπάρχει και ένας ακόμα συγγενής τους με ειδικά προβλήματα, ενώ άλλα τρία μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν ανασυρθεί νεκρά.

Στην επιχείρηση της διάσωσης μετέχουν και άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ. ΑλβανίαΑλβανία

Στο Δυρράχιο, ένας άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου που κατέρρευσε. Πλάνα που έδειξε η αλβανική τηλεόραση δείχνουν πως κόσμος και διασώστες ξεσπούν σε επιφωνήματα και χειροκροτήματα τη στιγμή που ο 33χρονος βγαίνει ζωντανός από τα ερείπια.

Οργή από τους σεισμόπληκτους

Και ενώ η αγωνία για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια μεγαλώνει, με τις ελπίδες – δυστυχώς- όσο περνούν οι ώρες να λιγοστεύουν, στα αντίσκηνα όπου μένουν εκείνοι που έχασαν τα σπίτια τους, η οργή μεγαλώνει.

Οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονται και κατά των κρατικών δομών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.

Και δεν είναι μόνο αυτό: ήδη παρατηρούνται κρούσματα πλιάτσικου σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον μεγάλο σεισμό στην Αλβανία.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τις επιτόπιες έρευνες, ο αριθμός των ανθρώπων που διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που προσπαθεί να στεγάσει ο κρατικός μηχανισμός. Τη διαπίστωση αυτή έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο με υποσχέσεις γρήγορης αποκατάστασης των ζημιών.

Μέχρι το 2020, είπε χαρακτηριστικά, θα επουλωθούν όλες οι ζημιές και με καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανες παράλληλα ότι το ανοικοδομητικό έργο για την αποκατάσταση των ζημιών υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του αλβανικού κράτους.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ