Τσαβούσογλου: Το μνημόνιο με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας


Στόχος της υπογραφής του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι παρόμοιες συνομιλίες θα διεξαγάγει και με άλλες χώρες της Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της διοίκησης της περιφέρειας του Βορείου Ιράκ, Μεσρούρ Μπαρζανί, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στις συνομιλίες που διεξήχθησαν με τη Λιβύη, υπογράφηκε μνημόνιο που αφορά στον υποθαλάσσιο πλούτο και στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό, στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το ίδιο θέμα με όλες τις χώρες της Μεσογείου, πλην της Κύπρου.

«Με κάποιες χώρες, για λόγους που είναι γνωστοί, μπορεί να μην είναι δυνατόν να γίνουν αυτές οι συνομιλίες τώρα, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον. Εμείς είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής του πλούτου είτε αυτός βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στο Αιγαίο, με σκοπό πάντα να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό ισχύει και για τις φυσικές πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο.

Υποστηρίζουμε πάντα ότι πρέπει να εγγυηθεί και η δίκαιη κατανομή του πλούτου μεταξύ της Ε/κ και της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Κύπρο, πέραν της δική μας υφαλοκρηπίδας. Η θέση μας είναι η δίκαιη κατανομή σε συνεργασία με όλους για την οριοθέτηση αυτών των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι χώρες που δεν ακολουθούν την ίδια προσέγγιση, είναι δική τους υπόθεση. Θα συνεχίσουμε αυτού του είδους τις συνομιλίες και με άλλες χώρες, όσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος», υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ