Λιβύη: Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δυνάμεις του Τσαντ κοντά στις νοτιοδυτικές πετρελαιοπηγές


Η ένταση στη Λιβύη συνεχίζεται,. Μαχητικά αεροσκάφη των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης έπληξαν δυνάμεις του Τσαντ κοντά στις νοτιοδυτικές πετρελαιοπηγές

Δυνάμεις που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη δήλωσαν πως μαχητικά αεροσκάφη τους επιτέθηκαν σήμερα σε στόχους κοντά σε πετρελαιοπηγές στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας έπειτα από μάχες στην περιοχή που είχαν αποτέλεσμα να κλείσει για λίγο μια πετρελαιοπηγή.

Επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 έπληξαν δυνάμεις του Τσαντ που ετοιμάζονταν να επιτεθούν στην πετρελαιοπηγή Σαράρα, τη μεγαλύτερη της Λιβύης, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).

Ο ισχυρισμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη κατηγορούν συχνά η μία την άλλη ότι στηρίζεται σε Αφρικανούς μισθοφόρους.

Ο ΛΕΣ δήλωσε χθες πως εκδίωξε αντίπαλες οργανώσεις από την πετρελαιοπηγή Ελ Φιλ έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν μια διακοπή της παραγωγής.

Μηχανικοί στην Ελ Φιλ δήλωσαν σήμερα πως η παραγωγή επανέρχεται σταδιακά.

Η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου, που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της πετρελαιοπηγής σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni, επιβεβαίωσε την επανέναρξη της παραγωγής, λέγοντας ότι δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του προσωπικού και ότι οι εγκαταστάσεις υπέστησαν μόνο μικρές ζημιές.

Οι μάχες αναζωπύρωσαν τη σύγκρουση για τον έλεγχο μεγάλων πετρελαιοπηγών στη νοτιοδυτική Λιβύη ανάμεσα σε ανταγωνιζόμενες στρατιωτικές συμμαχίες οι οποίες αντιπαρατίθενται επίσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας, της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις του ΛΕΣ βομβάρδισαν επίσης αντίπαλες οργανώσεις που είναι σύμμαχοι της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη κοντά στην πετρελαιοπηγή Ελ Φιλ , δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος

Οι δυνάμεις που συμμαχούν με την Τρίπολη έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Ελ Φιλ για αρκετές ώρες χθες προτού εκδιωχθούν.

Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη. Ο Χαλίφα Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Λιβύη, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ