«Πόκερ» Ερντογάν με Λιβύη στο Αιγαίο: Ο Τούρκοι «διαγράφουν» την Κρήτη

Με εμπρηστικές κινήσεις συνεχίζει να κινείται η Τουρκία όσον αφορά τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα στοχεύει για ακόμα μία φορά προς την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Λιβύη. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός θαλάσσιου άξονα μεταξύ των δύο χωρών «σβήνοντας» τη μίση Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Η υπογραφή δύο «μνημονίων κατανόησης» για τον «καθορισμό των θαλάσσιων διαδικασιών» και για τη συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα», την Τετάρτη (26/11) στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα όσον αφορά την προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, καλώντας τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις.

Σημειώνεται ότι τα «μνημόνια κατανόησης» Τουρκίας-Λιβύης συνδέονται άμεσα με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τις αποφάσεις για κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ με αιχμή και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μνημόνια τα οποία για κάποιους αναλυτές ενδέχεται να μπλέξουν ακόμα περισσότερο το κουβάρι των διενέξεων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή.

Τα «μνημόνια κατανόησης» που υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγέζ Σάραζ συμβάλλουν καθοριστικά στον σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί μέρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου υποστηρίζοντας τη θέση ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», εκτός από το δικό του μήνυμα στην Άγκυρα, μέσω των εξηγήσεων που ζήτησε από τον Τούρκο πρεσβευτή, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ ελ Σούκρι. Το ΥΠΕΞ επίσης συνέχισε τις επαφές του με τις Βρυξέλλες, με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ να λαμβάνει οδηγίες να ενημερώσει άμεσα για τις εξελίξεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκο Μογκερίνι.

Προκλήσεις και από τον τουρκικό Τύπο

Την υπογραφή των «μνημονίων κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης επιχείρησε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» παρουσιάζοντας τα μνημόνια ως μια «ιστορική συμφωνία», η οποία θα τερματίσει την ελληνική κατοχή στην Ανατολική Μεσόγειο.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ