Διεύρυνση με… πολύ ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ και ο «ισορροπιστής» Τσίπρας


Με πολύ ΠΑΣΟΚ αλλά και πρόσωπα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε χθες το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα που θα εκφράσει την κεντροαριστερά στην Ελλάδα παρουσιάζοντας τα στελέχη που θα πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια αυτή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι φυσικά πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι -694 μέλη- που προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικές αναφορές θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα κόμμα που θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους από το κέντρο μέχρι και το πιο αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.

Click4more: Κι ένας… Ανδρέας Παπανδρέου στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πράγματα δεν είναι σίγουρα εύκολα, ούτε απλά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τουλάχιστον τον πρώτο καιρό αναμένεται να υπάρξουν ιδεολογικές συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτούς που κρατάνε τα κλειδιά του κόμματος και τους νέους ενοίκους.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του «οικοδεσπότη» κρατώντας τις ισορροπίες, προσπαθώντας να συγκεράσει τις διαφορετικές αντιλήψεις που θα υπάρξουν μέσα στο κόμμα του. Επιδίωξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέχρι τον επόμενο Μάιο που θα γίνει το συνέδριο να υπάρχει μία ενιαία πολιτική έκφραση στα μεγάλα ζητήματα. Αυτό που φαίνεται να απεύχεται είναι η αναζωπύρωση των τάσεων και των συνιστωσών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έλεγαν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες εάν το πείραμα πετύχει τότε το νέο κόμμα θα διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία στις επόμενες εκλογές. Εάν όμως απ’ όλες τις πλευρές δεν υπάρξει η θέληση για ενιαία έκφραση με βάση τις πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το εγχείρημα θα μοιάζει με το καλάθι του «σούπερ μάρκετ» που μέσα θα υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις.

Στην πολυπληθέστατη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τη στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη και τον προσωπικό γιατρό του Ανδρέα Παπανδρέου – συνεργάτη του Δημήτρη Κρεμαστινού- Θύμιο Λιβάνη, υπάρχουν και πολλά μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν σημαντική πολιτική ή συνδικαλιστική αναφορά στους χώρους όπου εργάζονται ή δραστηριοποιούνται.

Click4more: Τα σενάρια για εκλογές, οι «χρησμοί» Μητσοτάκη και οι «ασκήσεις επί χάρτου» στο Μαξίμου

Από τα σχεδόν 700 μέλη της Επιτροπής, οι 460 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι στο ΠΑΣΟΚ ή στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η επιτροπή συγκροτήθηκε από 4 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα κομματικά μέλη ήρθε σε επαφή ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης ενώ με τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης προσέγγισαν  τα στελέχη που  προέρχονται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Απόστολου Γκλέτσου στην επιτροπή, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο γνωστός ηθοποιός τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται με επιτυχία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ διεκδίκησε και παραλίγο να κερδίσει την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ