Αυστραλία: Βαριές ποινές για τους επίδοξους βομβιστές της Μελβούρνης

Πολυετείς ποινές φυλάκισης για τα τρία πρόσωπα που σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση στη Μελβούρνη το 2016

Αυστραλιανό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τρεις άνδρες σε πολυετείς ποινές φυλάκισης για τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων την ημέρα των Χριστουγέννων το 2016 σε κομβικούς στόχους της Μελβούρνης στη νοτιοανατολική Αυστραλία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι πέρυσι για τον σχεδιασμό των επιθέσεων στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, για ένα “επικείμενο τρομοκρατικό συμβάν” εμπνευσμένο από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις αρχές.

Ένας 24χρονος, ο Χάμζα Αμπάς, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών, ενώ ο 25χρονος Άχμεντ Μοχάμεντ και ο 29χρονος Αμπντουλάχ Κααράνι σε 38 χρόνια, ποινές στις οποίες περιλαμβάνται και κάποιες για άλλη επίθεση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Κρίστοφερ Μπιλ είπε ότι οι τρεις είχαν ασπαστεί την ιδεολογία του ΙΚ και θεωρούσαν ότι η επίθεση που σχεδίαζαν θα ευχαριστούσε τον Αλλάχ, μετέδωσε το δίκτυο της Αυστραλίας ABC.

“Το μέγεθος της ανοησίας αυτής της σκέψης τους μπορεί να συγκριθεί μόνο με το μέγεθος της κακίας τους”, υπογράμμισε ο δικαστής, σύμφωνα με το δίκτυο.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι καταδικασθέντες θα ασκήσουν έφεση. Ένας δικηγόρος του Αμπάς αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι δικηγόροι των άλλων δύο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν.

Το σχέδιό τους ήταν “ένα από τα πιο σοβαρά τρομοκρατικά σχέδια που αποτράπηκαν τα τελευταία αρκετά χρόνια”, είχε πει ο τότε πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ μετά τη σύλληψή τους το 2016.

Οι καταδικασθέντες είχαν θέσει ως στόχο των επιθέσεών τους κεντρικά σημεία της πόλης όπως η Πλατεία Ομοσπονδίας, ο σταθμός της Flinders Street και ο Καθεδρικός του Αγίου Παύλου “πιθανόν ανήμερα τα Χριστούγεννα”, είπαν οι αρχές. Οι ύποπτοι παρακολουθούνταν από την αστυνομία επί εβδομάδες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας από αυτούς είναι Αυστραλός, γεννημένος στην Αίγυπτο, και οι άλλοι δύο είναι Αυστραλοί με καταγωγή από τον Λίβανο.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ