Σεισμός Αλβανία: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες – Θρήνος στους καταυλισμούς των 10.000 αστέγων


Συνεχίζονται στο Δυρράχιο οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα ερείπια, από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε ένα ξενοδοχείο που έχουν εντοπίσει έναν άτομο κατά πάσα πιθανότητα είναι νεκρό. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών παραμένει στους 49, πάνω από 1000 είναι οι τραυματίες, ενώ οι άστεγοι ξεπερνούν τους 10.000.

Την ίδια ώρα, σε νοσοκομεία του Δυρραχίου και των Τιράνων έφτασαν 50 νέοι τραυματίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που είχαν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης σε 1050. Από αυτούς οι 65 παραμένουν στο νοσοκομείο με σοβαρότερα τραύματα, ενώ ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται από χθες σε κώμα.

068_FtpTrial-AA_27112019_1063038

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης ανέφερε ότι στην πόλη του Δυρραχίου έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι οκτώ να θεωρούνται ακατοίκητες.

alban12

Πόνος δίχως τέλος – Οι κηδείες διεξάγονται στους καταυλισμούς

Εκείνο που κάνει ιδιαίτερα βαρύ το κλίμα είναι οι κηδείες των νεκρών.

Στις 13:00 τοπική ώρα, κηδεύτηκαν τα 9 μέλη των δύο οικογενειών Γκρέκου και Σάρα, 3 και 6 μέλη, αντίστοιχα, παρουσία του πρωθυπουργού, συγγενών και εκατοντάδων συμπολιτών τους.

Οι εικόνες συγκλονίζουν καθώς οι κηδείες διεξάγονται στους καταυλισμούς, εφόσον οι εκλιπόντες έχασαν τη ζωή τους στα ερείπια των σπιτιών τους. Έτσι από τα 22 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στη Θουμάνα κηδεύτηκαν μέχρι τώρα οι 13. Χθες, κηδεύτηκαν τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Ρέτσι μεταξύ των οποίων και η 24 χρονη φίλη του γιου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

000_1MM2NT

Άλλες δύο πολυμελείς οικογένειες ξεκληρίστηκαν στο φονικό αυτό σεισμό. Συγκλονίζει η οικογένεια Λιάλια, στα προάστια του Δυρραχίου, που έχασε στα ερείπια του τετραώροφου σπιτιού της, 8 μέλη.

Η κυβέρνηση κάλεσε ομάδες εμπειρογνώμων από διάφορες χώρες για να αξιολογήσουν την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και να καταγράψουν τις ζημιές. Ήδη στην περιοχή μετέβη μια ομάδα Ελλήνων μηχανικών. Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία του πρωθυπουργού, αγγίζουν τις 3.480 άστεγους.

Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10 χιλιάδες.

Ο κ. Ράμα έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι σεισμόπληκτοι από τις σκηνές και να στεγαστούν σε ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες. Ωστόσο, από χθες, η πρωτεύουσα τα Τίρανα και το Δυρράχιο μοιάζουν με έρημες πόλεις, καθώς οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν μαζικά, προκειμένου να ξεφύγουν από τον φόβο που τους δημιουργούν οι μετασεισμικές δονήσεις.

Χειρουργοί από την Αθήνα μεταβαίνουν στο νοσοκομείο Τιράνων

Την ίδια ώρα κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) αναχώρησε για την Αλβανία, προκειμένου να προσφέρουν υγειονομική υποστήριξη στους κατοίκους.

Όπως ανακοίνωσε ο ΙΣΑ, το κλιμάκιο αποτελούν τέσσερις γιατροί – τρεις εκ των οποίων είναι χειρουργικών ειδικοτήτων – και μεταφέρουν υγειονομικό υλικό και φάρμακα που συγκεντρώθηκαν από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού ΣΚΑΪ.

Το κλιμάκιο θα μεταβεί στα Τίρανα, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, για να συνδράμει στη χειρουργική αποκατάσταση των τραυματιών.

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και ευχόμαστε καλή δύναμη στους πολίτες της Αλβανίας .Ο ΙΣΑ ενώνει τις δυνάμεις του, με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής για την περίθαλψη των τραυματιών και τη στήριξη των υγειονομικών δομών της γείτονος χώρας.

Η Ομάδα Άμεσης Δράσης του ΙΣΑ είναι πρόθυμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της για να στηρίξει τους συνανθρώπους μας σε όποιο μέρος του κόσμου έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την μετάβαση των Ελλήνων γιατρών στην Αλβανία.

Συγκλονίζουν οι ανθρώπινες ιστορίες

Θρήνος στα χαλάσματα. Χειροκροτήματα στα συντρίμμια, όταν οι διασώστες απεγκλωβίζουν ζωντανό. Βροχερή η νύχτα που πέρασε για τους ξεσπιτωμένους, που βρήκαν καταφύγιο στις σκηνές, οι οποίες στήθηκαν στο στάδιο του Δυρραχίου. Τα φυσικά φαινόμενα έγιναν ο εφιάλτης τους.

Στο προάστιο του Δυρραχίου, την Κενέτα, που στα ελληνικά σημαίνει Βάλτος, αργά χθες το απόγευμα γράφτηκε ο επίλογος μιας οικογενειακής τραγωδίας.

Οι διασώστες έδωσαν μάχη με το χρόνο και τους μετασεισμούς. Η οικογένεια εγκλωβίστηκε μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού της. Ο πόνος αβάσταχτος για τους συγγενείς.

Θρηνούν τα 8 από τα 9 εγκλωβισμένα μέλη της οικογένειας. Τυχερός στάθηκε ο 17 χρονος. Δυο δίδυμα αγγελούδια μαζί με την μητέρα βρέθηκαν αγκαλιά στο κρεβάτι. Δίπλα τους η 13χρονη αδελφή τους. Πρόσωπα σκυθρωπά, σκαμμένα από τον πόνο μετρούσαν βασανιστικά την ώρα, τα λεπτά και κοιτούσαν στα μάτια με αγωνία τους διασώστες. «Η ελπίδα υπάρχει μέχρι το τέλος. Ο Θεός είναι μεγάλος», έλεγαν και ξανάελεγαν για την μάνα και τα 3 παιδιά της.

Εκεί η αποστολή του Αθηναϊκού Πρακτορείου συνάντησε την ομάδα Ελλήνων διασωστών από την Θεσσαλονίκη. Δίνουν την δική τους μάχη. Πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Συνεργάζονται και με άλλες ομάδες διασωστών. Κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται μεθοδικά και με υπομονή.

Μια λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία. Σε μια άλλη γειτονιά στην παραλιακή ζώνη, ένας άνδρας χάνει τις αισθήσεις του, όταν καλείται να αναγνωρίσει τη σορό που μόλις είχαν απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια. Ήταν ο ξάδελφος του, εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε.

Πολλές γειτονιές στο Δυρράχιο είναι αποκλεισμένες από τον στρατό και την αστυνομία. Τα πολυώροφα κτίρια που εγκαταλείφθηκαν μοιάζουν με φαντάσματα. Κάθε μετασεισμός επιδεινώνει την κατάσταση και πέφτουν μπάζα στους δρόμους. Ο κόσμος ζει στους δρόμους και στις πλατείες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν την πόλη.

Ο ανθρώπινος πόνος είναι για όλους. Ένα κύμα αλληλεγγύης πλημμυρίζει τους σεισμόπληκτους. Παντού μοιράζονται ρούχα, ενώ κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία και προσφέρουν φαγητό. Από σήμερα στο κέντρο του Δυρραχίου δύο κινητά μαγειρεία του Ελληνικού Στρατού που έφτασαν χθες το απόγευμα με C-130 θα προσφέρουν 300 μερίδες φαγητού μεσημέρι και βράδυ.

Οι Αλβανοί σε κάθε βήμα της αποστολής του Αθηναϊκού Πρακτορείου ευχαριστούν τους Έλληνες. Μιλάνε τα ελληνικά, γιατί έχουν δουλέψει χρόνια στη χώρα μας και όπως μας λένε είναι μια 2η πατρίδα γι΄αυτούς. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για κακοτεχνίες σε σαθρά εδάφη.

Επιστρέφει η ΕΜΑΚ καθώς ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναχωρεί σήμερα για την Αλβανία, μετά από συνεννόηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη.

Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα των αλβανικών αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την αποστολή ειδικού κλιμακίου πολιτικών μηχανικών προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψίες στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτής της ανταπόκρισης, στις 3.00 μετά το μεσημέρι, μια ομάδα 16 ατόμων της ΓΔΑΕΦΚ (Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι το ίδιο αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στη χώρα μας θα μεταφέρει την ομάδα της ΕΜΑΚ που επιχειρούσε στην Αλβανία τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η επιστροφή της ΕΜΑΚ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμένεται μετά τις 17.00 σήμερα.

thrinos

 

Πηγή: www.newsone.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ