Οικονόμου για διπλωματικό επεισόδιο: Γιατί αποχώρησα από την εκδήλωση με τον Ερντoγάν


Στο «κόκκινο» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Επεισόδιο στην εκδήλωση του αγωγού TANAP εξαιτίας των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν – Η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Απαντήσεις για τους λόγους που η ελληνική αντιπροσωπεία έφυγε από την τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου στο δελτίο του OPEN.

Η αποχώρηση έγινε μετά τα σχόλια του Τούρκου προέδρου, ο οποίος για μία ακόμη φορά εκτόξευσε απειλές για την Ανατολική Μεσόγειο και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία αγνοεί την Κρήτη.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ο οποίος περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη και έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει.

«Όσο η εκδήλωση έμεινε στο συγκεκριμένο θέμα, δεν υπήρχε κανένα θέμα. Μόλις, όμως, έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος οι οποίες ξέφυγαν από το αντικείμενο της παρουσίας μας εκεί, θεώρησα πως δεν είχε καμία σχέση με τα εγκαίνια του αγωγού και αποφάσισα να αποχωρήσω. Όταν με ρώτησαν γιατί αποχωρώ, τους απάντησα ότι δεν μπορώ να παραμείνω».

Στην ερώτηση για το εάν υπήρξε συνενόηση με την ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει η αποχώρηση από την αίθουσα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως «αυτό συνέβη και πως ο ίδιος έτσι κι αλλιώς θεώρησε ότι έπρεπε να αποχωρήσει».

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου:

Τι είπε ο Ερντογάν για Λιβύη και γεωτρήσεις

Εμμένοντας στην εμπρηστική ρητορική ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυσε πως τα ερευνητικά πλοία της Άγκυρας δεν θα αποχωρήσουν από την Ανατολική Μεσόγειο και εξαπέλυσε έμμεσες «βολές» εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης για το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης – Τουρκίας.

Την ώρα που η Αθήνα επιστρατεύει κάθε διπλωματικό «όπλο» που έχει στη διάθεσή του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP πως «ορισμένοι εφαρμόζουν πολιτικές απειλητικής γλώσσας και εκβιασμών για τη μοιρασιά των πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καμία χώρα δεν είναι πάνω από το Διεθνές Δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει σε τίποτα με τη λογική: το έκανε όποτε συνέβη. Η Τουρκία δεν θα γονατίσει σε αυτά» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχολιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης – Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως οι δραστηριότητες της Άγκυρας θα φέρουν ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε δε, πως το μνημόνιο αυτό θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και πως μόλις γίνει αυτό θα υπάρξει μια «εντελώς διαφορετική διάσταση».

«Τώρα επιτίθενται στη Λιβύη» δήλωσε ο Ερντογάν. «Η συμφωνία που έχουμε κάνει με τη Λιβύη δεν θα φέρει σύγκρουση και αίμα, αλλά ειρήνη», υποστήριξε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

«Από τις γεωτρήσεις μας θα προκύψει ευημερία και όχι σύγκρουση και αίμα», συμπλήρωσε, ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι κάνει ειλικρινή έκκληση προς σε όλες τις πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο: «Ελάτε να μετατρέψουμε την ενέργεια σε επίπεδο συνεργασίας αντί σε μέσο σύγκρουσης. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της διπλωματίας ας μην μπλεχτούμε σε δρόμους που θα οδηγήσουν την περιοχή να πληρώσει νέα τιμήματα».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ