Η Κνωσός υποψήφια για ένταξη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO


Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο φάκελος ένταξης της Κνωσού

Το υπουργείο Πολιτισμού θα καταθέσει φάκελο για ένταξη της Κνωσού και των υπολοίπων ανακτορικών κέντρων της Μινωικής Κρήτης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη για την Κνωσό, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του φακέλου, σημειώνοντας πως αυτή θα γίνει μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Ειδικότερα, ο βουλευτής Ηρακλείου ρώτησε μέσα από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής την υπουργό σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο φάκελος ένταξης της Κνωσού και των υπόλοιπων ανακτόρων του μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και για όλα τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί στην πορεία.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην απόφαση για τη σειριακή εγγραφή τόσο για να εκπροσωπηθούν τα μεγάλα μνημεία του μινωικού πολιτισμού, δηλαδή Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία, Ζώμινθος, αλλά και για να ξεπεραστούν εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί, επιβεβαιώνοντας ότι το 2017 ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας με σύμβαση μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας, και ότι τον Απρίλιο του 2019 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση.

«Μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο – δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα – η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι σε θέση να καταθέσει το φάκελο», απάντησε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους ακριβείς λόγους αυτής της χρονικής παράτασης.   Με πληροφορίες από Ελεύθερος Τύπος, Νέα Κρήτη

Πηγή: www.newsone.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ