Το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά: ποιοι οι κίνδυνοι

Επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία φαίνεται να είναι το οινόπνευμα ακόμα και όταν η κατανάλωσή του είναι μικρή. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε παγκόσμια μελέτη.

Εάν ανήκεις στο ένα τρίτο της ανθρωπότητας που καταναλώνει οινόπνευμα, προσοχή. Δεν υπάρχει ποσότητα αλκοόλ, κρασιού ή μπίρας που να είναι ασφαλής για τη συνολική υγεία σου, σύμφωνα με νέα ανάλυση της παγκόσμιας κατανάλωσης οινοπνεύματος για το 2016 και τον κίνδυνο ασθενειών.

Το οινόπνευμα ήταν ο βασικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 15 μέχρι 49 ετών παγκοσμίως το 2016 και αφορούσε τον έναν σε κάθε δέκα θανάτους, σύμφωνα με  μελέτη. Για όλες τις ηλικίες το οινόπνευμα σχετιζόταν με 2,8 εκατομμύρια θανάτους κατ’ έτος. Αυτοί οι θάνατοι αφορούν καρκίνους που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, καρδιαγγειακά νοσήματα, λοιμώδεις ασθένειες, όπως είναι η φυματίωση, τραυματισμούς και αυτοτραυματισμούς, τροχαία δυστυχήματα και άλλους ακούσιους τραυματισμούς, όπως είναι ο πνιγμός και η φωτιά.

Το πιο εκπληκτικό εύρημα είναι ότι ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ συμβάλλουν στην απώλεια υγείας παγκοσμίως. Ακούμε ότι ένα ή δύο ποτά την ημέρα είναι εντάξει. Αλλά τα στοιχεία είναι στοιχεία.

Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι τα πρώτα κράτη σε θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ σε άνδρες και γυναίκες. Οι ΗΠΑ ήρθαν πέμπτες για τους άνδρες και έβδομες για τις γυναίκες στη λίστα και η Βρετανία, 21η στους άνδρες και ένατη στις γυναίκες.

Η μελέτη αποτελεί υπενθύμιση του πολύ πραγματικού και πιθανώς θανατηφόρου κινδύνου που μπορεί να ενέχει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για την υγεία και ότι ακόμα και τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης οινοπνεύματος μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους.

Ωστόσο υπάρχει και η άποψη ότι με δεδομένη την ευχαρίστηση που συνδέεται με τη μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ, το γεγονός ότι δεν υπάρχει “ασφαλές όριο” κατανάλωσης δεν αποτελεί επιχείρημα για την αποχή. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει και ασφαλές όριο οδήγησης, αλλά οι κυβερνήσεις δεν συνιστούν στον κόσμο να μην οδηγεί.

Η μελέτη κατά της λήψης και του ελάχιστου αλκοόλ χρησιμοποίησε δεδομένα από την έκθεση για το παγκόσμιο εύρος των ασθενειών του 2016, που περιέχει πληροφορίες για πρόωρους θανάτους και αναπηρίες από τριακόσιες και πλέον ασθένειες κατά φύλο και ηλικία σε 195 κράτη κατά την περίοδο 1990 έως 2016.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τις συνέπειες του οινοπνεύματος σε 23 νοσήματα και τους κινδύνους που συνδέονται με το αλκοόλ για άτομα ηλικίας από 15 μέχρι 95 για το έτος 2016. Όπως αναφέρεται, τα συμπεράσματα της μελέτης είναι σαφή και αδιαμφισβήτητα. Το αλκοόλ συνιστά κολοσσιαίο παγκόσμιο θέμα υγείας.


ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ