Σηκώνει το γάντι ο Μητσοτάκης, θέτει στο ΝΑΤΟ τις τουρκικές προκλήσεις


Αποφασισμένη να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις εμφανίζεται η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει πως θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στον Λονδίνο, αύριο και μεθαύριο

Όπως είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της».

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Ελλάδα, η οποία ουδέποτε έχει επιδιώξει την ένταση στην περιοχή μας. Αυτό είχε πει, άλλωστε, και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενς Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα, με τη στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και την… επιδέξια ισορροπία του να προκαλεί δυσφορία στην ελληνική πλευρά. Πολλώ δε μάλλον, όταν εκείνη την περίοδο Ευρώπη και ΝΑΤΟ καταδίκαζαν την Τουρκία για τη στρατιωτική εισβολή στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκεται ο ευρωπαϊκός παράγοντας, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει τους δικούς του λόγους για να πιέσει την Άγκυρα. Κι ενώ το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στον πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες τρέχει έως το πρωί της Πέμπτης, ο Νίκος Δένδιας μετέβη στο Κάιρο και συζήτησε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών το ενδεχόμενο κήρυξης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά έρχεται ως «αντίποινα» στην πρόθεση Τουρκίας και Λιβύης να χαράξουν ζώνες επιρροής στη ΝΑ Μεσόγειο και τις θάλασσές της. Ένα ακόμη σημαντικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία δεν είναι ένα δεσμευτικό νομικά κείμενο, άρα δεν παράγει έννομα αποτελέσματα από τη στιγμή που δεν έχει κυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια – κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο για τη Λιβύη, λόγω του εμφυλίου που έχει παραλύσει κάθε δραστηριότητα στη χώρα.

Στο Λονδίνο πάντως ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει ένα ολιγόλεπτο τετ-α-τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, βάζοντας στο τραπέζι τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Παράλληλα, έχει την ανοιχτή στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν, όπως επαναβεβαιώθηκε στην τηλεφωνική τους επικοινωνία την Παρασκευή. Η συνάντηση, ωστόσο, Μητσοτάκη-Ερντογάν πιθανότατα δεν θα γίνει… σύντομα και σίγουρα όχι στον Λονδίνο, αφού πλέον δεν υπάρχει έδαφος σε μια τεταμένη χρονική στιγμή όπως αυτή που διανύουμε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ