Νέα θεραπεία για την παιδική επιληψία


Μια κορεατική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Jeong Ho Lee της Μεταπτυχιακής Σχολής Ιατρικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κορεάτικου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) προσδιόρισε πρόσφατα μια νευρωνική σωματική μετάλλαξη BRAF που προκαλεί ενδογενή επιληπτογένεση σε παιδιατρικούς όγκους του εγκεφάλου. Τα ερευνητικά τους αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στη Nature Medicine.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τους ιστούς των  ασθενών με διάγνωση γαγγλιογλιώματος (GG), μία από τις κύριες αιτίες της σχετιζόμενης με όγκους επιληψίας και διαπίστωσε ότι η σωματική μετάλλαξη BRAF V600E εμπλέκεται στην ανάπτυξη νευρικών βλαστοκυττάρων χρησιμοποιώντας βαθιά ανάλυση αλληλουχίας DNA. Αυτή η μετάλλαξη διεξήχθη σε ένα ζωικό μοντέλο για την αναπαραγωγή της παθολογίας της GG και για την παρατήρηση κρίσεων για την καθιέρωση ενός ζωικού μοντέλου για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων που προκαλούνται από παιδιατρικούς όγκους εγκεφάλου.

Χρησιμοποιώντας ανάλυση ανοσοϊστοχημικής και μεταγραφικής ανάλυσης, συνειδητοποίησαν ότι η μετάλλαξη BRAF V600E που προέκυψε σε πρώιμα προγονικά κύτταρα κατά τη διάρκεια του εμβρυϊκού σχηματισμού του εγκεφάλου, οδήγησε στην απόκτηση ενδογενών επιληπτογόνων ιδιοτήτων σε κύτταρα νευρωνικής γραμμής, ενώ οι ογκογονικές ιδιότητες αποδόθηκαν σε υψηλό πολλαπλασιασμό κυττάρων γλοίας, τη μετάλλαξη. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιληπτικές κρίσεις σε ποντίκια μετριάστηκαν σημαντικά με ενδοκοιλιακή έγχυση του αναστολέα BRAF V600E, του vemurafenib, ενός κλινικού αντικαρκινικού φαρμάκου.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μελέτη αυτή προσφέρει τις πρώτες άμεσες αποδείξεις ότι η σωματική μετάλλαξη BRAF που προέρχεται από νευρικά βλαστοκύτταρα παίζει βασικό ρόλο στην επιληπτογένεση στον όγκο του εγκεφάλου. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει ένας νέος θεραπευτικός στόχος για τις επιληπτικές διαταραχές που σχετίζονται με τον όγκο.

Η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει επί του παρόντος το καινοτόμο αυτό θεραπευτικό μέσο για τις επιληπτικές κρίσεις που προέρχονται από παιδιατρικούς όγκους του εγκεφάλου. Ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Suh Kyungbae (SUHF) και από την United Citizens for Research in Epilepsy.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ