Καταρρέει ο Ερντογάν: Ιμάμογλου και λαός τον ρίχνουν από το θρόνο


Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης προηγείται σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ερντογάν, με ποσοστό 44,5% έναντι 39,7%

Οι εκλογές στην γείτονα χώρα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2023, μονοπωλούν ήδη το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την εταιρεία «Piar Research», η οποία πραγματοποίησε έρευνα μέσα στον μήνα Νοέμβριο σε δείγμα 2.416 ανθρώπων σε 26 διαφορετικές πόλεις της Τουρκίας, ο προερχόμενος από τον αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται πια να προηγείται του Ερντογάν στον αγώνα για την τουρκική προεδρία, με ποσοστό 44,5% έναντι 39,7%.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της hellasjournal, σε επίπεδο κομμάτων, το κυβερνών ερντογανικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατέχει την πρώτη θέση με 31,9%, ποσοστό ωστόσο απογοητευτικό για τα δεδομένα της συγκεκριμένης παράταξης η οποία κυβερνά αδιαλείπτως την Τουρκία από το 2002 και έπειτα.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 24,7%. Πιο πίσω, με 10,6%, το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μια παράταξη η οποία όμως πλέον στηρίζει επί της ουσίας τον Ερντογάν. Στην τέταρτη θέση το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 10,2%, και ακόμη πιο πίσω το αντιπολιτευόμενο μεν πλην όμως επίσης εθνικιστικό İYİ Parti / Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ με 9%.

Σχετικά με τις επερχόμενες νέες πολιτικές δυνάμεις, τις προερχόμενες από πρώην υπουργούς του AKP, η παράταξη του Αλί Μπαμπατζάν εμφανίζεται να συγκεντρώνει 7,7%, ενώ αντιθέτως η παράταξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δείχνει να περιορίζεται στο 3,4%.

Όσο για το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας, αυτό για το 34,2% των Τούρκων ψηφοφόρων παραμένει η κακή κατάσταση της οικονομίας, μια κακή κατάσταση που σύμφωνα με το 60% των ερωτηθέντων δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο κοντινό μέλλον. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ένα 11% που θεωρεί ότι το κυριότερο πρόβλημα σήμερα της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν στο μέτωπο της Συρίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ