Τουρκία – Λιβύη: Αντιδρά και η Μόσχα για την συμφωνία.

Το Κρεμλίνο καλεί Τουρκία και Λιβύη να δείξουν σύνεση και να μην επιδεινώσουν την κατάσταση στην περιοχή, ενώ το State Department έχει ήδη αποδοκιμάσει.

Σαφές μήνυμα προς Τουρκία και Λιβύη να δείξουν πολιτική σύνεση και να απέχουν από πράξεις που θα επιδείνωναν την κατάσταση στην περιοχή, έστειλε η Μόσχα μέσω ανακοίνωσης της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα.

Η κ. Ζαχάροβα ρωτήθηκε για τη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πρόκειται για δύο μνημόνια: Το ένα καθορίζει τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, ενώ το δεύτερο αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.Και η Ρωσία αποδοκιμάζει την συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, κληθείσα να σχολιάσει τη συμφωνία, παρατήρησε ότι δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Θα ήταν δυνατό να κάνω νομική αποτίμηση σε αυτά τα έγγραφα μόνο έχοντας διαβάσει το περιεχόμενό τους, το οποίο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο έχουμε παρατηρήσει την έντονη αντίδραση στην υπογραφή των μνημονίων αυτών, από αρκετές μεσογειακές χώρες, κυρίως την Ελλάδα την Κύπρο και την Αίγυπτο», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Click4more: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Η ίδια πρόσθεσε ότι «παρά την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν αντίκειται στις διεθνείς προβλέψεις, η Αθήνα και η Λευκωσία κατηγόρησαν τα δύο κράτη ότι παραβιάζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τα συμφέροντά τους».

«Όσον αφορά το μνημόνιο για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, η εμφάνισή του έδωσε βάση σε ισχυρισμούς ότι η Τουρκία επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει προς την κυβέρνηση της Τρίπολης στην αντιπαράθεσή της με τον Λιβυκό Απελευθερωτικό Στρατό του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης μιας κατάφωρης παραβίασης του εμπάργκο στην πώληση όπλων», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι πρόσφατα, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη είπε ότι το έγγραφο θα μπορούσε να επηρεάσει τις προετοιμασίες για μια διεθνή συνάντηση για την επίλυση του θέματος με τη Λιβύη.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι Τουρκία και Λιβύη θα πρέπει να δείξουν πολιτική σύνεση και να απέχουν από βήματα που θα επιδείνωναν την κατάσταση σε Λιβύη και Μεσόγειο.

«Ελπίζουμε ότι τα δύο μέρη των προαναφερθέντων μνημονίων θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και θα απέχουν από βήματα που θα επιδείνωναν περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και στη Μεσόγειο συνολικά», τόνισε.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here