Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα από το 2020 – Τι θα ισχύσει για κοινωνικό μέρισμα και επίδομα γέννας

Η υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης για το επίδομα γέννας και το κοινωνικό μέρισμα – Οι ευάλωτες ομάδες που θα στηριχθούν άμεσα.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για το επίδομα γέννας, δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ANT1 η υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με την υφυπουργό στο νομοσχέδιο υπάρχουν αλλαγές στα επιδόματα, με την Δόμνα Μιχαηλίδου να επισημαίνει ότι, «διατηρούνται στα επίπεδα του 2019» με την προσαύξησή τους από το επίδομα γέννας.

Το επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται είναι «καθαρά δημογραφικό και όχι προνοιακού χαρακτήρα επίδομα», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι θα δίνεται καθολικά με μόλις το 1% των πιο πλούσιων να μένει εκτός.

Αναφορικά με την καταβολή του, η κυρία Μιχαηλίδου επιβεβαίωσε πως θα γίνεται σε δύο δόσεις, το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμα «κλειδώσει».

Σε κάθε περίπτωση, το ένα μέρος θα καταβάλλεται κατά τον τοκετό και το δεύτερο έξι μήνες μετά ενώ σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό τα σενάρια είναι να δίνονται 1.500 και 500 ευρώ ή 1.000 και 1.000, σε κάθε δόση.

Παράλληλα όπως είπε η κυρία Μιχαηλίδου το επίδομα γέννας θα δίνεται και στις ανασφάλιστες μητέρες.

Ερωτηθείσα αν θα χορηγείται κατόπιν αίτησης ή αυτόματα, ανακοίνωσε ότι γίνεται προσπάθεια να γίνει το πρώτο επίδομα που θα δίνεται ψηφιακά. Σημείωσε, ωστόσο ότι, θα διατηρηθεί και ο παραδοσιακός τρόπος υποβολής αιτήσεων, ώστε «να το πάρουν όλοι στην ώρα τους».

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, η υφυπουργός είπε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες της «σήμερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό» ενώ χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη επιτυχία το ότι καταφέρνει η κυβέρνηση να δώσει το επίδομα, δεδομένου ότι τον Μάιο το έδωσαν με τη μορφή της 13ης σύνταξης».

Τέλος, η υφυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της επιδοματικής πολιτικής, λέγοντας ότι είναι το δημογραφικό και τα άτομα με αναπηρία, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα γίνει ενημέρωση από το υπουργείο για τις πολιτικές του επόμενου διαστήματος, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ