«The Hoodie»: Μια έκθεση στο Ρότερνταμ


Μια καινούργια έκθεση στο Het Nieuwe Instituut στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ανατέμνει την απανταχού παρούσα φύση του hoodie στον τελευταίο αιώνα.

Εξετάζει τον ρόλο του hoodie ως μια κοινωνικοπολιτική σταδιοδρομία και βυθίζεται στην ιστορία του μέσω φωτογραφιών, ταινιών, εγκαταστάσεων, μόδας, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων τεχνουργημάτων.

Η «The Hoodie» εγκαινιάστηκε την 1η Δεκεμβρίου και διερευνά το hoodie ως βασικό στοιχείο στη σύγχρονη ένδυση, ως τάση και ως κάτι must-have. Σταματά, ωστόσο, και σε άλλους ορισμούς του: ως ορισμός της ανισότητας, του εγκλήματος, της παραβατικότητας. Ιχνηλατεί τις απαρχές του hoodie από την εμφάνισή του από την Champion τη δεκαετία του 1930 ως τη σύνδεσή του με την άνοδο της κουλτούρας της παρακολούθησης των πολιτών. Αλλά και τη συμβολική αξία του στην αλλαγή της στάσης απέναντι στο φύλο και, βεβαίως, στη συνεχή παρουσία του στην κουλτούρα του streetwear.

«Η έκθεση αφηγείται πολλές ιστορίες. Ιστορίες κοινωνικής ανισότητας, νεανικής κουλτούρας, υποκουλτούρας, αστυνομικής κτηνωδίας, ρατσισμού, ιδιωτικότητας, φόβου και στυλ» διαβάζουμε στην επίσημη περιγραφή της έκθεσης «The Hoodie». «Είναι ένα ένδυμα που πυροδοτεί μια γκάμα συναισθημάτων, μεταφέροντας στον άλλο κάθε είδους κοινωνικές και πολιτισμικές ιδέες και αποχρώσεις, οι οποίες εξαρτώνται από το φύλο, τη γεωγραφία, την ηλικία, τη συμπεριφορά και την εθνικότητα αυτού που το φορά και, ταυτόχρονα, από τις προκαταλήψεις και τις πολιτικές απόψεις αυτού που το βλέπει».

Μεταξύ πολλών άλλων, εκτίθενται έργα καλλιτεχνών και φωτογράφων με μεγάλη επίδραση διεθνώς, όπως οι David Hammons, Campbell Andy και Devan Shimoyama. Ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου του 2020.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ