Ιράν: “Σφαγή με εκατοντάδες νεκρούς” καταγγέλλει η εξόριστη ηθοποιός Γκολσιφτέχ Φαραχανί


Η Γκολσιφτέχ Φαραχανί, η πρώτη ηθοποιός από το Ιράν που έπαιξε στο Χόλιγουντ μετά το 1979, καταγγέλει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Η Φαραχανί σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο καταγγέλλει την «τρομερή κατάσταση» που επικρατεί στο Ιράν, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως η ίδια λέει, κατά την διάρκεια του κινήματος διαμαρτυρίας που ξέσπασε στα μέσα του Νοεμβρίου.

«Πρόκειται για σφαγή, με εκατοντάδες νεκρούς», είπε η εξόριστη ηθοποιός στο περιθώριο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Μαρακές

«Έχω μάθει να μην ονειρεύομαι όταν πρόκειται για το Ιράν. Δεν μπορούμε να μαντέψουμε τι θα γίνει αύριο. Δεν περίμενα η τιμή της βενζίνης να τριπλασιασθεί σε μια νύκτα. Ταυτόχρονα ξέρω ότι ο κόσμος υποφέρει, οικονομικά, πολιτικά, … και όταν ο λαός υποφέρει, μπορεί γρήγορα να εκραγεί», λέει η κόρη του σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπεζχάντ Φαραχανί.

Οι μαζικές διαδηλώσει στο Ιράν ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση και ύφεση έχει γονατίσει τους πολίτες.

Οι ιρανικές αρχές έχουν δηλώσει πως επήλθε η τάξη μέσα σε λίγες ημέρες, όμως η Διεθνή Αμνηστία κάνει λόγο για σφαγή και για τουλάχιστον 208 νεκρούς. Τον αριθμό μεγαλώνει ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την καταστολή μπορεί να φθάνει και τους 1.000.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της χαρακτηρίζει «τελείως ψευδείς» τους απολογισμούς που εμφανίζουν «εχθρικές ομάδες» και μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει πέντε θανάτους.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ