120 δόσεις: Δεύτερη ευκαιρία για 81.000 οφειλέτες


Μια νέα ευκαιρία για τις 120 δόσεις έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ποιοι είναι οι ασφαλισμένοι που μπορούν να πάρουν παράταση ως τις 31 Μαΐου 2020. Ψηφίζεται σύντομα στη Βουλή τροπολογία για το θέμα.

Μια νέα διάταξη που θα ενταχθεί σε τροπολογία κρατά ζωντανές τις 120 δόσεις για ακόμη περισσότερους. Πρόκειται για μια δεύτερη ευκαιρία για πάνω από 80.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά την έχασαν ή δεν μπορούν ακόμα να οριστικοποιήσουν την ένταξη τους για τεχνικούς λόγους. Ωστόσο μια νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή τους δίνει την δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Η διάταξη ανοίγει το παράθυρο μέχρι 31 Μαΐου 2020 σε 31.000 εργοδότες επαγγελματίες και αγρότες που μπήκαν στις 120 δόσεις αλλά βγήκαν ώστε να επανενταχθούν.

Ταυτόχρονα παρατείνεται για πέντε μήνες ως 31/5 2020 η προθεσμία τελικής υπαγωγής για περίπου 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έκαναν αρχική διαδικασία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν μπορούν ακόμη να υπαχθούν οριστικά στη ρύθμιση. Η εν λόγω προθεσμία λήγει με τα σημερινά δεδομένα στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και με την τροπολογία δίδεται παράταση πέντε μηνών.

Η νέα ευκαιρία είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για όσους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ έχασαν την ρύθμιση, καθώς κινδυνεύουν με πλήρη αναβίωση της παλιάς οφειλής πριν από το διπλό κούρεμα προσαυξήσεων και βασικού χρέους μέσω του επανυπολογισμού. Αυτό σημαίνει πως το χρέος μπορεί να αυξηθεί για όσους εγκαταλείπουν οριστικά τις 120 δόσεις ως και 67%. Δεν φαίνεται να είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που έχασαν τη ρύθμιση από παρανόηση, καθώς θεωρούσαν πως μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.Ποιους αφορά η νέα ευκαιρία

Η νομοθετική διάταξη στοχεύει στην επανένταξη στο σύστημα δύο βασικών κατηγοριών οφειλετών ενόψει και του νέου ασφαλιστικού που έρχεται από το 2020 για τους μισθωτούς. Η νέα ευκαιρία στις 120 δόσεις συγκεκριμένα αναφορά:

31.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσε να την εξυπηρετήσουν είτε επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση της ρύθμισης, είτε τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του 2019 ή και τα δύο μαζί. Ειδικότερα πρόκειται για 14.000 εργοδότες και 17.000 μη μισθωτούς. Προϋπόθεση για την επανένταξη είναι η καταβολή του συνόλου των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές και των νέων βεβαιωμένων εκτός ρύθμισης οφειλών.

Δηλαδή ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει όλες τις δόσεις που έχει χάσει και τις εισφορές του 2019 που τυχόν δεν έχει πληρώσει, κυρίως αν αυτές έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (το τελευταίο αφορά κυρίως εργοδότες). Η αίτηση για την επανένταξή θα υποβάλλεται στα ΚΕΑΟ. Η επανένταξη θα γίνεται με τους ίδιους όρους με τους οποίους ο ασφαλισμένος συντάχθηκε αρχικά στη ρύθμιση.

50.000 οφειλέτες κυρίως επαγγελματίες του πρώην ΕΤΑΑ, αλλά ενδεχομένως και πρώην ΟΑΕΕ που έκαναν μέχρι 7 Οκτωβρίου το πρώτο βήμα στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τον προσδιορισμό των παλαιών οφειλών τους ή και την επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν πλήρως οι απαιτούμενες διαδικασίες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Αν δεν προσδιοριστούν και αναρτηθούν οι οφειλές τους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν με ή χωρίς επανυπολογισμό το τελευταίο βήμα ένταξης. Σε αυτό τον πληθυσμό δίνεται πεντάμηνο περιθώριο χρόνου ως 31 Μαΐου.

Συνολικά μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου (2019) εντάχθηκαν στις 120 δόσεις 432.550 οφειλέτες. Πάνω από το 88% των αιτήσεων με συνολικά χρέη 4.52 δισεκ. ευρώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε τελικό στάδιο με έγκριση από το ΚΕΑΟ. Εκκρεμούν η επεξεργασία και η ανάρτηση οφειλών για περίπου 50.000 αιτήσεις κάτι που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολο του για τεχνικούς λόγους μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου για αυτό και δίνεται ανάσα ως τις 31 Μαΐου 2020.

Πηγή: Εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ