Νέα Ζηλανδία: Τρόμος από έκρηξη ηφαιστείου. Πολλοί τραυματίες και αγνοούμενοι


Πανικός και τρόμος στο νησί Γουάιτ στη Νέα Ζηλανδία. Η έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε, του πιο ενεργού στη χώρα, προκάλεσε χάος. Ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων. 100 τουρίστες ήταν στο νησί την ώρα που εξερράγη το ηφαίστειο. Σοκ και δέος από τις εικόνες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Στιγμές τρόμου και πανικού προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στη Νέα Ζηλανδία. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες, ένας εκ των οποίων σοβαρά και πολλούς αγνοούμενους.

Την ώρα της έκρηξης του ηφαιστείου, στο νησί Γουάιτ στη Νέα Ζηλανδία βρίσκονταν περίπου 100 άνθρωποι, κυρίως τουρίστες και ορισμένοι απ’ αυτούς αγνοούνται ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντέρν.

Πυκνή λευκή στήλη ηφαιστειακής τέφρας, καπνού και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων είναι ορατή σε μεγάλη απόσταση από το νησί. Ήδη, έχει ενεργοποιηθεί το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Πλάνα από κάμερες πάνω στο ηφαίστειο κατέγραψαν περίπου έξι ανθρώπους να βαδίζουν πάνω στο χείλος του κρατήρα περίπου τις 14:10 τοπική ώρα (σ.σ. 03:10 ώρα Ελλάδας).

Σοκάρουν οι εικόνες που ανέβασε στο twitter ο Michael Schade, ένας από τους ανθρώπους που μαζί με άλλους βρισκόταν στο νησί Γουάιτ στη Νέα Ζηλανδία και είχε περπατήσει στην άκρη του κρατήρα λίγα λεπτά πριν το ηφαίστειο εκραγεί!

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

«Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι 100 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο νησάκι ή γύρω από αυτό. Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους αγνοούνται», είπε η Αρντέρν, κάνοντας επίσης λόγο για «τραυματίες», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

«Είναι μια κατάσταση η οποία εξελίσσεται και ασφαλώς όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ουέλινγκτον λίγη ώρα μετά την έκρηξη.

Η δήμαρχος της πόλης Ουακατάνε, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το νησί Γουάιτ, επιβεβαίωσε στο Radio New Zealand ότι υπάρχουν τραυματίες. «Δεν είμαι σίγουρη για την έκταση ή τη φύση των τραυμάτων τους», είπε και πρόσθεσε πως γιατροί περιμένουν να διακομιστούν τα θύματα για να τους προσφέρουν φροντίδες.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016.

Με πληροφορίες και από stuff.co.nz

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ